|

Ibrahimović: PEN centar će nastaviti promovisanje naše književnosti i kulture

Ibrahimović: PEN centar će nastaviti promovisanje naše književnosti i kulture
5
F
FENA
12.11.2014. u 11:49
1
komentara
5

dijeljenja
Ibrahimović: PEN centar će nastaviti promovisanje naše književnosti i kulture Nedžad Ibrahimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Ibrahimović, prozaist, književni kritičar i esejist, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, novi je predsjednik PEN centra BiH.
U izjavi za Agenciju Fena nakon imenovanja, Ibrahimović podsjeća na osnovne funkcije i zadaće PEN centra BiH te govori o prvim koracima koje će poduzeti.

"PEN centar BiH je prostor, ili polje susretanja ljudi različitih književnih i kulturnih opredjeljenja i usmjerenja. Okuplja prozaiste, pjesnike, esejiste, dramske pisce, izdavače, kritičare, prevodioce, urednike... Sve s tek nekoliko sasvim jasnih i općeljudskih ciljeva, onih koji se, najsažetije, mogu podvesti pod sintagmu zaštita sloboda unutar kojih se emaniraju ljudska kreativnost i ljudska prava u najširem smislu riječi", kaže Ibrahimović.

Ističe da je PEN centar na neki način istovremeno i jedna vrsta sindikalne organizacije za pružanje pomoći piscima i narodima u trenutku kada im je ta ili takva vrsta pomoći neophodna.

Sve ovo pobrojano, kaže Ibrahimović, nisu samo ciljevi bosanskohercegovačkog PEN centra, nego su to izvedenice i “citati” iz “Povelje međunarodnog PEN-a”.

"Kao novoizabrani predsjednik PEN-a u BiH nastojat ću ovaj prostor slobode, o kojem sam govorio, i dalje čuvati i uz pomoć članova Centra, nastojati ga dalje kultivirati. S obzirom na činjenicu da, po mom mišljenju, još živimo u nekoj vrsti predemokratskoga limba, jasno je kako se sloboda i humanistički okvir ovdje još moraju osvajati, a polje ljudske slobode, jednom osvojeno, čuvati od različitih ideoloških erozija",- podvlači Ibrahimović.

Ističe da pred PEN centrom BiH sada stoji niz zadataka, neki su "sasvim konkretni i banalno praktični", kao što je zatvaranje finansijske konstrukcije njegova uobičajena poslovanja (izdavanje časopisa Novi izraz, režijski troškovi za prostore…), drugi su organizacijski, treći su tzv. programski.

"Iako svi živimo i pišemo u malom jeziku/jezicima, PEN centar BiH će nastaviti s nizom već započetih projekata promocije naše književnosti i kulture uopće. Naravno, otvoreni smo i podržat ćemo sve druge projekte koji su usmjereni kao istim ciljevima…", kaže Ibrahimović za Agenciju Fena.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...