Kultura
5

Ibrahimović: PEN centar će nastaviti promovisanje naše književnosti i kulture

FENA
Nedžad Ibrahimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Ibrahimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Ibrahimović, prozaist, književni kritičar i esejist, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, novi je predsjednik PEN centra BiH.

U izjavi za Agenciju Fena nakon imenovanja, Ibrahimović podsjeća na osnovne funkcije i zadaće PEN centra BiH te govori o prvim koracima koje će poduzeti.

"PEN centar BiH je prostor, ili polje susretanja ljudi različitih književnih i kulturnih opredjeljenja i usmjerenja. Okuplja prozaiste, pjesnike, esejiste, dramske pisce, izdavače, kritičare, prevodioce, urednike... Sve s tek nekoliko sasvim jasnih i općeljudskih ciljeva, onih koji se, najsažetije, mogu podvesti pod sintagmu zaštita sloboda unutar kojih se emaniraju ljudska kreativnost i ljudska prava u najširem smislu riječi", kaže Ibrahimović.

Ističe da je PEN centar na neki način istovremeno i jedna vrsta sindikalne organizacije za pružanje pomoći piscima i narodima u trenutku kada im je ta ili takva vrsta pomoći neophodna.

Sve ovo pobrojano, kaže Ibrahimović, nisu samo ciljevi bosanskohercegovačkog PEN centra, nego su to izvedenice i “citati” iz “Povelje međunarodnog PEN-a”.

"Kao novoizabrani predsjednik PEN-a u BiH nastojat ću ovaj prostor slobode, o kojem sam govorio, i dalje čuvati i uz pomoć članova Centra, nastojati ga dalje kultivirati. S obzirom na činjenicu da, po mom mišljenju, još živimo u nekoj vrsti predemokratskoga limba, jasno je kako se sloboda i humanistički okvir ovdje još moraju osvajati, a polje ljudske slobode, jednom osvojeno, čuvati od različitih ideoloških erozija",- podvlači Ibrahimović.

Ističe da pred PEN centrom BiH sada stoji niz zadataka, neki su "sasvim konkretni i banalno praktični", kao što je zatvaranje finansijske konstrukcije njegova uobičajena poslovanja (izdavanje časopisa Novi izraz, režijski troškovi za prostore…), drugi su organizacijski, treći su tzv. programski.

"Iako svi živimo i pišemo u malom jeziku/jezicima, PEN centar BiH će nastaviti s nizom već započetih projekata promocije naše književnosti i kulture uopće. Naravno, otvoreni smo i podržat ćemo sve druge projekte koji su usmjereni kao istim ciljevima…", kaže Ibrahimović za Agenciju Fena.