Kultura
0

Human Rights Award na 10. SFF-u

Sarajevo-X
Sarajevo Film Festival, ove godine, u svom desetom izdanju predstavlja novu nagradu "Human Rights Award" (Nagrada za ljudska prava).

U okviru Regionalne dokumentarne i Panorama dokumentarne filmske kategorije najbolji film postaće dobitnik ovog priznanja. Nagrada u iznosu od 5000 eura se dodjeljuje pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Švicarske.

Kada se uzmu u obzir počeci Sarajevo Film Festivala u ratu 1995. godine i sve ono što Sarajevo simbolizira, ova nagrada bi mogla postati dragulj takmičarskog dijela najvažnije filmske smotre u jugoistočnoj Evropi. Time bi se propagirala tolerancija, razumijevanje i multikulturalnost dok bi umjetnici iz regije i svijeta koji slave naše razlike i uče nas vrijednostima mira kroz oko kamere bili nagrađeni.

Sarajevo Film Festival već zauzima status najvećeg regionalnog festivala sa 100 hiljada posjetitelja, 12 programa i regionalnim koprodukcijskim marketom CineLink.

Ovom nagradom najveća kulturna manifestacija u Bosni i Hercegovini nastavlja da obogaćuje široku paletu dešavanja. Da je SFF na pravom putu pokazuje i veliko interesovanje inostranih medija kao i posjete značajnih filmskih radnika na proteklih devet festivala.

I ove godine nastavlja se tradicija posjete izvanrednih svjetskih filmskih profesionalaca Sarajevu, gdje će o najboljem dokumentarnom filmu odlučivati:

Ivo Kummer, direktor švicarskog nacionalnog filmskog festivala – Solothurn koji već godinama s uspjehom okuplja značajne filmske radnike iz cijelog svijeta, tako da se može reći da je ovaj festival dio historije švicarske kinematografije.

Drugi član žirija je Diana Weyermann, direktor dokumentarnog programa američkog Sundance filmskog festivala. Festival je 1981 godine pokrenuo Robert Redford s ciljem promocije mladih autora. "Sundance" predstavlja zaštitni znak nezavisnog filma u SAD-u.

Imena ostalih regionalnih članova žirija biće objavljena uskoro.

Ostale nagrade koje će biti dodijeljene na ovogodišnjem, 10. Sarajevo Filmskom Festivalu su: Nagrada za najbolji film, Specijalna nagrada žirija, Nagrada za najbolju glumicu, Nagrada za najboljeg glumca. Uz nabrojane nagrade, Human Rights Award od ove godine postaje tradicionalna.