Važan projekat
22

Hasija Borić: Nana Fata Orlović je heroina koja vjeruje u pravdu

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Autorsko djelo Hasije Borić "Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi" premijerno će biti izvedeno 13. aprila u prostoru Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu.

Hasija Borić koja ovom predstavom obilježava i 40 godina umjetničkog rada, govorila je na konferenciji za medije o predstavi koja donosi priču o nani Fati Orlović.

Navela je da je prije nekoliko godina gledala na "Baščaršijskim noćima" monodramu jedne talijanske glumice koja je sama napisala tekst o Srebrenici.

"Ja, bosanska glumica, sjedila sam u prvom redu i bilo me je stid", rekla je Borić.

Ona je ovom prilikom podsjetila na teškoće koje su je pratile prilikom realizacije ovog projekta na kojem je radila četiri godine.

"Zašto baš Fata Orlović? Svaka srebrenička majka i svaka druga majka u Bosni i Hercegovini mogla bi biti tema nenapisanog romana, priče, drame ili pjesme. Lakše mi je bilo pisati o majci koja nije izgubila svoje dijete, nego o onima koje to jesu", ocijenila je je.

Nana Fata Orlović, podsjetiće Borić, jeste izgubila muža i 32 člana porodice i ona jeste heroina jer vjeruje u univerzalnu ideju pravde, u Božiju pravdu koja je izvan zemaljske.

Pored Hasije Borić, u predstavi učestvuju učenici Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu Maira Isaković i Amila Baščelija (violine) te Svemir Tomić (solo pjevanje). Dramaturg je Džejna Avdić.

Riječ je o mladim ljudima koji protekli rat ne pamte, ali žele da na taj period sačuvaju sjećanja.

Dramaturginja Džejna Avdić, koja je rođena 1991. godine, rekla je da su sa njom u razred išla i brojna djeca šehida, njih 30, te da je nju i njeno odrastenje Srebrenica obilježila.

Maira Isaković je studentica violine rođena 1996. godine, a kako dolazi iz Tuzle podsjetila je na Tuzlansku kapiju, rekavši da je možda tu ubijen neko ko bi joj danas možda bio najbolji drug.

Amira Baščelija, rođena 2000. godine, i Svemir Tomić, rođen 1994. godine, također su istakli značaj ove teme za mlade ljude.