{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godinu u Umjetničkoj galeriji BiH obilježile kvalitetne izložbe

F
19.12.2014. u 10:27
0
1
Godinu u Umjetničkoj galeriji BiH obilježile kvalitetne izložbe
0
Godinu u Umjetničkoj galeriji BiH obilježile kvalitetne izložbe
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako Umjetnička galerija BiH spada u red onih institucija koje su svojevremeno bile na rubu zatvaranja (u jednom periodu je prestala s radom), ipak godina koja je na izmaku bila je uspješna za ovu instituciju.
"Iza nas je jedna izuzetno uspješna godina koju su obilježile brojne kvalitetne izložbe i intenzivna međunarodna saradnja. Održano je 20 izložbi, otvorena stalna postavka, a izložba "Prostor Oblik“, koja se na put otisnula 2012. godine, ove godine je predstavljena u Innsbrucku. Po povratku u BiH i izložbe u Galeriji, spakovana je za put po BiH - već je bila predstavljena u Širokom Brijegu, a dogovorene su izložbe u Livnu, Banjoj Luci i Bihaću", kaže u razgovoru za Agenciju FENA kustosica Galerije Maja Abdomerović.

Umjetnička galerija BiH intenzivno se uključila i u obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata: uz izložbu u vlastitoj produkciji (Monumentum//Momentum//Memento), ugostili su i izložbe austrijskih partnera ("Share-Too much history“ i "Desiring the Real“, kao i izložbu "Duhanski putevi i riječni tokovi“)

"Na ovom mjestu posebno ističem izložbu 'Ljudsko dostojanstvo', selektivnu, tematsku izložbu po izboru kustosa iz MUSA-e u Beču, Kuće umjetnosti iz Brna i Umjetničke galerije BiH. Kustosice Galerije bile su i dio velikog evropskog izložbenog projekta 'Desire for Freedom' (30. izložba Vijeća Evrope), a naša izložba savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika 'Desire for Freedom: Dosssier Bosnia and Herzegovina', kao i prezentacija o angažiranoj umjetnosti i umjetnicima u vrijeme zatvaranja Umjetničke galerije BiH na pratećem simpoziju u Berlinu izazvale su veliku pažnju struke i javnosti u Evropi", kaže Abdomerović.

Godinu koja je za nama u Umjetničkoj galeriji BiH su obilježile i brojne samostalne izložbe bosanskohercegovačkih umjetnika, poput izložbe Mladena Miljanovića "Vrt uživanja", s kojom je predstavljao BiH na proteklom Venecijanskom bijenalu i dvije izuzetno posjećene izložbe: portreti Marija Mikulića i akvareli Fuada Arifhodžića.

"Završavamo godinu retrospektivnom izložbom Vojina Bakića 'Svjetlonosne forme', izložbom u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, koja je 2013. godine u Hrvatskoj proglašena za kulturni događaj godine. Izložba će biti otvorena do 10. januara", rekla je kustosica Umjetničke galerije Maja Abdomerović

Novina kad je riječ o Umjetničkoj galeriji jest to da je uvedena naplata ulaznica, a radno vrijeme je produženo, tako da je Galerija sada otvorena za posjetioce svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: