OLXJALOTL
14

Galerija savremene umjetnosti Brodac predstavlja izložbu meksičke umjetnice Meline Pene

Klix.ba
Performans i izložba video radova meksičke interdisciplinarne umjetnice Meline Pene bit će predstavljen 07. septembra u Galeriji savremene umjetnosti Brodac.

Melina Pena je interdisciplinarna umjetnica iz Tijuane (Meksiko), odrasla na obje strane granice Meksika/SAD.Trenutno se nalazi u Barceloni. Umjrtnica je bila u opsežnoj potrazi za vlastitom obukom govora tijela u Butohu, Eksperimentalnom plesu, Body Landscapeu i performativnoj umjetnosti.

Postdiplomski studij o senzornom jeziku i poetičkoj igri, u režiji El Teatro de los Sentidos / Univerzitet u Gironi (Španija), diplomirala je u programu samostalnih studija (PEI), u Muzeju savremene umjetnosti u Barseloni (MACBA). Magistrirala je lingvistiku i svjetsku umjetnost i kulturu na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu.

U proteklih 15 godina Melina dosljedno proizvodi i izlaže umjetnost, izlagala je svoja djela na mjestima kao što su Cerveira Biennale, PAN Pallazo Naples, Venecijansko biennale, Galerie Taïss i La Cite Internationale des Arts u Parizu. Umjetnička rezidencija i davanje radionica u Njemačkoj, Meksiku, Portugalu, Estoniji, Makedoniji, Engleskoj i Španjolskoj. Sarađuje s umjetnicima kao što su La Pochanostra, Shu Lea, Thierry Geoffrey...

OLXJALOTL

Live Performance gdje tijelo funkcionira kao senzorska platforma i aluzija šamanizma kao načina povezivanja s snagama prirode i prebivanja na novim društvenim imaginacijama, kao i propitivanje naših uloga za sadašnji i budući održivi život.

Slika futurističkog šamana djeluje kao posrednik između ljudskog i ne-ljudskog svijeta, izlažući grotesku i izazivajući ono što se smatra lijepim i normalnim u našem društvu. Možemo misliti da je tijelo u konstantnoj metamorfozi kada je u kontaktu s drugim pojedincima, predmetima, okolinom i iskustvima.

Pitanja je da li je moguće ukloniti tijelo od kulturnih stigmi i dovesti ga do individualizacije koja ide dalje od identiteta. Neki tip tjelesnog pilinga koji uključuje premještanje slojeva kože kao proces obnove i prijelaza. Vjera, iluzija, fikcija kao sredstvo za preživljavanje!