Kultura
2

Filmski program u sklopu Sarajevske zime

FENA
Pod motom "Infinity" 31. međunarnodni festival Sarajevska zima domaćin je dugometražnim, kratkim, dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima iz Španije, Japana, Grčke, Slovenije, Njemačke, Indije, Mađarske, Italije i Bosne i Hercegovine.
Naime, od 9. do 11. februara u sarajevskom Cinema Cityju prikazivat će se kratki, dokumentarni, eksperimentalni, filmovi i video i animacije.

Filmski program Sarajevske zime otvara španski film "Akrobat", u režiji Gerarda Herrera u saradnji sa Freak Independant Film Agency, nakon kojeg ce biti prikazan kratki filmovi.

Drugog dana projekcija bit će predstavljeni dokumentarni filmovi, a trećeg dana u Cinema Citiju prikazivat će se eksperimentalni film, video i animacije.

U okviru predstavljanja selektora festivala, u kinu Cinema City premijerno će biti prikazan bh. dokumentarni film "Ljiljan u srcu Evrope", autorice dr. Lejle Panjeta sa prof. dr. Besimom Spahićem u glavnoj ulozi.

Od 12. do 18. februara u kinu Meeting Point prikazivat će se sedmodnevni ciklus dugometražnog japanskog filma.

Kratki, dugometražni i dokumentarni filmovi iz Njemačke bit će prikazani u kinu Kriterion od 17. do 20. februara.

Kao počasni gost festivala, Indija će se predstaviti sa specijalnim programom od 13. do 16. februara u okviru kojeg su projekcije dokumentarnih filmova na temu ayurvede, joge, sufizma u Indiji i ekološki edukativni film, saopćeno je iz Press službe Festivala Sarajevska zima.