Kultura
109

Festival srednjoškolskog kratkog filma u Sarajevu

Klix.ba
U kinu Meeting Point danas je održana press konferencija povodom najave 1. Festivala srednjoškolskog kratkog filma.

British Council u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, te uz podršku Microsofta BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta – Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unapređenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine.

Poziv za prijave ideja za film na temu "Proteklih 100 godina“ bit će otvoren isključivo za učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, može se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film. Nakon odabira 15 najuspješnijih ideja, odabrani će usko raditi s filmskim stručnjakom na razvoju ideja i produkciji kratkog filma.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave do 18. marta na www.britishcouncil.ba.

Učesnici će se 25. aprila 2015. godine skupiti na Festivalu u Sarajevu, gdje će učestvovati na radionicama, diskusijama i druženju s kolegama, prikazati svoje filmove publici, te se takmičiti za vrijedne nagrade za najbolje filmove.

Nakon Festivala, filmovi će biti dostavljeni u srednje škole širom Bosne i Hercegovine. Uz filmove, nastavnici će dobiti i audiovizualni priručnik za korištenje filma u obrazovne svrhe.

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a financira Europska unija u sklopu programa "Sarajevo 2014“.