Kultura
11

Dvosmislice Filipa Andronika u Zvonu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šira javnost je Filipa Andronika upoznala kao strip crtača koji djeluje s namjerom senzibiliziranja javnosti za važnost devete umjetnosti.

Sa prijateljem Emirom Pašanovićem često je bez ikakve finansijske podrške organizovao izložbe stripa, sam stvarao stripove, objavljivao albume i osvajao nagrade na međunarodnim strip konkursima.

Filip Andronik je, najprije na sceni Magacin kabarea, a potom i na drugim mjestima, krenuo uspješno u novu avanturu, stand up komediju, koju populariše kao žanr, nasmijavajući publiku do suza usmenim kazivanjem fragmenata iz naše apsurdne svakodnevnice koje i sami često prepoznajemo, ali nam nedostaje način da efektno artikulišemo.

Strip crtač Filip Andronik u kafe galeriji Zvono predstaviće se nizom ilustracija jezičkih dvosmislica. Dvosmislice su osmislili Andronik i njegov kolega Dragan Tolomanovski .

"On ih je više smišljao, a ja sam ih više ilustrovao. A šta su jezičke dvosmislice? Kada iz pisane rečenice izuzmeš naglasak tada dobiješ jezičke dvosmislice", uz smijeh kaže ovaj izuzetno talentovani autor koji će pored premijernog prikazivanja Dvosmislica za publiku Zvona izvest svoj popularni stand up nastup.

Nastup i otvaranje izložbe su planirani 14. januara u 21 sat u kafe galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10). U duhu filozofije Zvona kom je osnovna namjera približiti umjetnika i publiku, ulaz na stand up Filipa Andronika, pa samim tim i na izložbu je besplatan.