{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodijeljene nagrade najboljima, kriza umanjila promet

S
25.4.2011. u 13:59
0
3
Dodijeljene nagrade najboljima, kriza umanjila promet
0
Ceremonijom dodjele nagrada danas je u Bosanskoj kući dvorane "Mirza Delibašić" završen 23. Međunarodni sajam knjige i učila i 11. bijenale knjige.
Nagradu za najbolji prijevod dobio je Refik Ličina za prijevod Johnsonovih "Prisluškivanja", u izdanju izdavačke kuće "Zalihica". Nagradu za uredništvo dobio je Mirzet Hamzić za uređivanje djela "Bijeg na visoravan", "Casino Sarajevo", "Vikendica", "Turistički vodič", "Ludi Murat", "Čaj od aleksandrijske ruže", "Čovjek sa ribljim očima", "Sandžak i u njemu Sjenica" u izdanju "Dobre knjige".

Nagradu za najbolji časopis dobio je Časopis TFT (Teatar, film, televizija), urednik Slobodan Šuljagić, u izdanju Javnog preduzeća Službeni glasnik. Nagradu za najbolje oblikovanje knjige dobila je Tijana Rančić za knjigu "Pet dunavskih čuda", u izdanju Zavoda za udžbenike Beograd. Nagradu za najbolji štand dobio je štand Dječije igraonice firme "Kringračke".

Nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine dobili su "Sejtarija d.o.o." za djelo "Bosna i Hercegovina 1000 pitanja i 1000 odgovora – fotomonografija", autora Valerijana Žuje, urednik Šaćir Filandra, te Bosanska riječ d.o.o. Tuzla za "Sabrana djela Skendera Kulenovića", urednik Šimo Ešić.

Nagradu za najbolju promociju djela na Sajmu dobio je Ekonomski fakultet u Sarajevu za promociju djela "Strategije ulaska na inostrana tržišta", doc. dr. Rusmira Sendića.

Nagradu za životno djelo u području književnosti dobio je Mustafa Cico Arnautović za djela "Bog putuje večeras", "Koštrika", "Skrovišta za nesanicu", "Govor vode", "Ptice na rukama", "Stope u krugu" i Hamlet Forlag. Nagradu za životno djelo u području izdavaštva dobilo je Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod.

Specijalnu nagradu u području umjetnosti dobila je Aida Abadžić-Hodžić "Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća", urednik Ismet Veladžić iz izdavačke kuće Tugra.

Nagradu za najbolji udžbenik za osnovnu školu dobile su Zlata Maglajlija za udžbenik "Njemački za 7. razred devetogodišnje osnovne škole", u izdanju Bosanske riječi Sarajevo, te Azerina Muminović i Safet Muminović za udžbenik "Historija za 7. razred devetogodišnje osnovne škole", u izdanju Izdavačkog preduzeća "Svjetlost Sarajevo".

Nagradu za najbolji udžbenik za srednju školu dobila je Amra Čabaravdić-Henda za udžbenik "Farmakologija", za srednju medicinsku školu u izdanju IP Svjetlost Sarajevo. Nagradu za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje dobio je doc. dr. Senad Softić za udžbenik "Simptomi i uzroci krize preduzeća u Bosni i Hercegovini", urednik prof. dr. Veljko Trivun, u izdanju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Nagradu za nauku dobili su Predrag Finci za knjigu "Imaginacija", u izdanju Antibarbarusa Zagreb te dr. Mubina Moker i mr. Dženita Haverić za Perzijsko-bosanski rječnik, urednik prof. dr. Mohammadjavad Pirmoradi, u izdanju Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina".

Specijalne nagrade 23. Međunarodnog sajma knjige i 11. Bijenala knjige dobili su Besim Korkut za adaptaciju Kur'ana časnog na Brajevo pismo u izdanju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH, Marija Kocić za knjigu "Orijentalizacija materijalne kulture na Balkanu", urednik Zorica Stablović Bulajić, u izdanju HESPERIAedu, Filozofskog fakulteta Beograd; izdavačka kuća ITD Sedam za djelo "Platforma za islamsko-konfucijansko-daoistički dijalog na Balkanu", prof. dr. Kasim Tatić za knjigu "Tržište, država i okoliš", te Osnovna škola "Edhem Mulabdić" za učešće na sajmu sa specijalnim programom pod nazivom "Igraonica Slovarica – do posljednjeg slova" i Arneli Kordić za promociju knjige najmlađeg autora na Sajmu.

Predsjednik Udruženja izdavača knjižara Bosne i Hercegovine, Ibrahim Spahić, kazao je kako je ovogodišnji sajam dokazao da je istinski praznik umjetnosti i kulture, istovremeno ukazujući na dramatično stanje u nauci i kulturi. On je kazao kako su odluke žirija, kojim je predsjedavao Almir Kurt, još jednom potvrdile značaj sajamskih nagrada koje nisu dobili sami književnici, izdavači i izlači, nego i autori koji su pisali o ekonomiji i kriznom menadžmentu. Spahić je potom zatvorio Sajam i najavio da će se 24. Međunarodni sajam knjige održati od 18. do 23. aprila 2012.

Izlagači su uglavnom zadovoljni organizacijom i uslovima izlaganja, ali ističu da je ekonomska kriza ipak umanjila promet. Bogdan Opačić iz "Naše knjige" Beograd pohvalio je organizatora i uslove na Sajmu.

"Zadovoljni smo svime što nam je ponuđeno ovdje u Sarajevu. Pošto smo već nekoliko godina redovno na ovom sajmu, mogu reći da je sve na prošlogodišnjem nivou, kad smo bili itekako zadovoljni", kazao je Opačić.

Radisav Vasović iz izdavačke kuće Tabernakl Beograd potvrdio je Opačićevu ocjenu.

"Sajam je na veoma visokom nivou i bilo nam je zadovoljstvo biti dio ponude na ovom događaju", kazao je Vasović.

Dragan Stupar iz izdavačke kuće "Nostalgija" Prijedor nije krio zadovoljstvo na kraju šestodnevnog posla.

"Sve je bilo u najboljem redu. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine imati priliku da se predstavimo ovim dobrim ljudima", kazao je Stupar, saopćeno je iz pres-centra Sajma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: