|

Dobra ponuda, sniženja i pregršt novih izdanja na 10. Zimskom salonu knjige

Dobra ponuda, sniženja i pregršt novih izdanja na 10. Zimskom salonu knjige
34
A
Anadolija
10.12.2014. u 16:15
4
komentara
34

dijeljenja
1/7 Foto: Anadolija
2/7 Foto: Anadolija
3/7 Foto: Anadolija
4/7 Foto: Anadolija
5/7 Foto: Anadolija
6/7 Foto: Anadolija
7/7 Foto: Anadolija
Jubilarni 10. Zimski salon knjige, kojeg organizuje Trgovačko-knjižarsko društvo Šahinpašić, počeo je danas u Sarajevu i traje do 24. decembra.
Povodom desete godišnjice organizovanja Zimskog salona knjige izlagači će posjetiocima ponuditi brojna sniženja svojih izdanja, od 20 do 70 posto, kao i brojne nove naslove, kako bi bio ostvaren jedan od osnovnih ciljeva i moto Salona knjige - približiti knjigu publici. Kao i prethodnih godina, izlagači dolaze iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Postavljeno je 60 štandova.

Direktor izdavačke kuće Connectum Ajet Arifi u razgovoru za Anadolu Agency kazao je da je Zimski salon knjige, nakon Sajma knjige koji se svake godine organizuje u aprilu, najznačajnija manifestacija knjige u Sarajevu.

"Zimski salon ima jedan specifikum, a to je da se dešava na kraju godine kad svi mi izdavači, ne samo u BiH, nego svugdje u svijetu, imamo veliku potrebu da malo ispraznimo skladišta i pristajemo na neke cijene i na ono što inače ne damo nikom drugom mimo tog decembra", pojasnio je Arifi.

Prema njegovim riječima, izdavači iz godine u godinu objavljuju sve kvalitetnija izdanja i sve više objavljuju, što demantuje one koji tvrde da je izdavaštvo u krizi.

"To je pokazatelj da se proces globalizacije nije zaustavio na knjizi. Kod nas se formira taj neki kritični procenat građana i ljudi koji uredno, da ne kažem, redovno, kupuju knjige", pojasnio je Arifi.

Na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige Arifijeva izdavačka kuća ljubiteljima knjige ponudit će dvije "poslastice", a radi se o izdanju dvije knjige u istim koricama savremenog turskog autora Tarika Tufana, koji će gostovati u Sarajevu u januaru, kao i o knjizi Džemila Kavukčua, čije se gostovanje u Sarajevu 25. decembra neće poklopiti sa Zimskim salonom knjige, ali se naslanja na ovu manifestaciju. 

"Riječ je o esejima Tarika Tufana u kojima na neki način govori i problematizira društvenu svakodnevnicu, zbilju turske javnosti ili preciznije, društvenu zbilju Istanbula '70-tih godina", pojasnio je Arifi.

Kavukču je jedan od najnagrađivanijih autora pripovjedaka danas u Turskoj, a Arifi kaže kako je Connectum objavio njegovu zbirku pripovjedaka "Teferič i druge priče". 

"Kavukču je direktni potomak Abdulaha efendije Kavukčije po kojem i jedna sarajevska ulica nosi naziv. On će 25. decembra gostovati u Sarajevu u organizaciji i uz nesebičnu podršku i suorganizaciju Ambasade Republike Turske u Sarajevu i Ureda za kulturu i turizam. Mi ćemo imati promociju njegove knjige i organizovat ćemo susret autora s publikom", kazao je Arifi dodavši kako njegova kuća na Salonu knjige nudi i prijevod romana "Alhambra". 

Izet Perviz iz izdavačke kuće Bosanska riječ zadovoljan je prvim danom posjete Zimskom salonu knjige u galeriji Collegoum artisticum u Sarajevu.

"Očekujemo da će za vikend biti malo življe. Kada se pogleda sa strane, misli se da se u Bosni ne čita puno, ali kada se na sajmovima po prodaji vidi da se jako puno čita", kazao je Perviz.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...