Kultura
429

"Đurologija" u Sarajevu: Vozdra raja, ja sam Branko Đurić, naš poznati glumac

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Vozdra raja, ja sam Branko Đurić, naš poznati glumac", bile su njegove riječi na početku sarajevske premijere predstave "Đurologija", u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra.

"Bio sam u Australiji, u mnogim gradovima, bivše Jugoslavije ili što bi sada rekli regiona, bio sam u Beogradu, Tuzli, Zenici, Bihaću...., da uvježbam ovo, da se ne bi 'provalio' u Sarajevu", našalio se slavni Đuro na početku svog, kako su već okarakterisali, anti-stand up showa.

Đuro je svojom izvedbom i sarajevsku publiku nasmijao do suza, a ona ga je gotovo kroz cijelu predstavu pratila gromoglasnim aplauzima.

"Đurologiju", kako je sam ranije izjavio, zbirku njegovih razmišljanja, koja na zabavan način predstavlja sve ono što njega samog nasmijava i zabavlja, ali i nervira, sarajevska publika će imati priliku vidjeti još dosta puta s obzirom na interes koji za nju vlada.

Nakon predstave Đurić se fotografisao s fanovima, ali i prokomentirao vlastite utiske nakon prvog izvođenja u rodnom gradu.

"Ne mogu reći da sam baš imao tremu, jer predugo se bavim ovim poslom da bih je osjećao, ali naravno da je bilo pozitivnog uzbuđenja kada nastupaš u svom gradu poslije svih tih gradova u regionu", kazao je Đurić.

Budući da predstava obiluje bosanskohercegovačkim, prvenstveno sarajevskim humorom, novinari su ga pitali i kako publika u regiji reagira na takve vrste šala.

"Naravno da je ovdje bila najbolja reakcija publike na to, ali kako da vam kažem, ovima u regiji se prilagodim, poštedim ih ovih naših 'nerazumljivih' izraza. Ova je bila baš onako za našu raju, a ja sam se osjećao fenomenalno, kao kad skineš cipele koje su ti broj manje. Eto tako, osjećao sam se upravo tako, ništa te ne steže, govoriš svoj jezik", rekao je Đurić.

Budući da u predstavi spominje brojne kolege iz svijeta glume, ali i pjevače, novinari su ga pitali kave su njihove reakcije na te male "prozivke".

"Jedino sam sa Čolom pričao od sve te raje, on je oduševljen. Ovi drugi još nisu gledali predstavu, nadam se da će svi reagovati pozitivno na takav sarkazam", rekao je Đurić.

Budući da vlada veliko interesovanje sarajevske publike za predstavu "Đurologija", organizatori su se odlučili za dodatne termine i to 7., 8. i 9. februara u 18:30 i 21:00 i 10. februara u 21.00.