Kultura
13

Beyond Escape: Izložba beogradskih umjetnika u galeriji Evergreen

Klix.ba
Po pozivu Public Room galerije Evergreen u Sarajevu, od 19. do 22. decembra, posjetioci mogu pogledati izložbu Beyond Escape, koja nudi jednu sliku umjetničke scene nove generacije Srbije i različite potencijale i domene u kojima ovi umjetnici djeluju.

Tokom trajanja izložbe planiran je interaktivni program u vidu vođenja kroz izložbu i prezentacije dosadašnjih aktivnosti Umjetničkog prostora U10, sa ciljem predstavljanja i upoznavanja sa stručnom i širom javnošću.

Izložba Beyond Escape je prva zajednička izložba sedmoro umjetnika, osnivača Umjetničkog prostora U10, koja ujedno prezentuje njihove radove i izlagački prostor koji uspješno vode. Umjetnički prostor U10 je samoorganizovani izlagački prostor osnovan 2012. godine. U početku zamišljen kao kratkoročni projekat, vremenom se razvio u platformu koja ima za cilj promociju neafirmisanih mladih umjetnika, a samim tim je zauzeo bitnu ulogu u kreiranju i razvoju lokalne scene.

Umjetnički prostor U10 također ima namjeru da uspostavi saradnju između regionalnih centara kulture i na taj način osnaži komunikaciju i razmjenu na polju umjetničke prakse, kao i između kustosa, umjetnika i historičara umjetnosti. Umjetnici koji vode Umjetnički prostor su: Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Marija Šević, Nina Ivanović, Sava Knežević i Nemanja Nikolić.

Izložbom Beyond Escape sedmoro U10 umjetnika prvi put zajedno izlaze iz granica lokalne sredine i ujedno najavljuju nastavak daljih zajedničkih umjetničkih projekata.

Otvaranje izložbe je 19. decembra 2014. u 19 sati.

Vođenje kroz izložbu i prezentacija radova beogradske galerije U10 će se održati u subotu u 13:00 sati.