Kultura
5

Bartolomej Stanković i "Klavir kroz historiju i građu" u Domu OSBiH

Klix.ba
Bartolomej Stanković
Bartolomej Stanković
Udruženje umjetnika Bellarte organizuje multimedijalni koncert "Klavir - kroz historiju i građu" kojeg će održati pijanist Bartolomej Stanković.

Koncert će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u srijedu, 12. novembra 2014. godine s početkom u 19 sati.

Ulaz je slobodan.

Posebnost koncerta "Klavir - kroz historiju i građu" je u multimedijalnom sadržaju i interakciji s publikom koja će imati prilike čuti djela skladatelja koji su utjecali na razvoj klavira, kako je klavir uopće nastao, kako se danas gradi, te da aktivno učestvuje u programu koncerta.

Projekt "Klavir - kroz historiju i građu" je dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Bartolomej Stanković je nedavno održao koncert "Balade i Sonate" u istoj dvorani u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2014., a iza sebe broji čitav niz koncerata održanih u BiH i inozemstvu. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi renomirane profesorice Pavice Gvozdić, te specijalističkog studija na Steinway Society akademiji u Veroni kod pijaniste Federica Gianella, odlučuje živjeti i raditi u domovini Bosni i Hercegovini, suprotno trendovima odlaska mladih iz naše domovine.

Koncert su podržali Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo odbrane BiH, VGT osiguranje Visoko, Udruženje umjetnika Bellarte, MagazinPlus Visoko, MS-Company Visoko, Sarajevska filharmonija, Franjevačka gimnazija Visoko, Franjevačka teologija Sarajevo, Newevent Sarajevo i Brothers Sarajevo.