|

"Banjalučanke" obilježile Svjetski dan horske muzike

"Banjalučanke" obilježile Svjetski dan horske muzike
6
Piše: G. D.
7.12.2014. u 22:05
4
komentara
6

dijeljenja
1/10 Foto: Klix.ba
2/10 Foto: Klix.ba
3/10 Foto: Klix.ba
4/10 Foto: Klix.ba
5/10 Foto: Klix.ba
6/10 Foto: Klix.ba
7/10 Foto: Klix.ba
8/10 Foto: Klix.ba
9/10 Foto: Klix.ba
10/10 Foto: Klix.ba
Tradicionalni cjelovečernji koncert ženskog kamernog hora "Banjalučanke" održan je večeras povodom Svjetskog dana horskog pjevanja u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.
Nakon jedne od najuspješnijih sezona u historiji ansambla i osvajanja olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi, hor "Banjalučanke" je pokazao na "domaćem terenu" zašto već godinama na svjetskoj sceni niže brojne uspjehe.

"Imajući u vidu da smo osvajanjem olimpijskog zlata u Rigi zaokružili jednu uspješnu višegodišnju rezultatsku konstantu i potvrdili kontinuitet kvalitetnih koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, odlučili smo se da kroz naš ovogodišnji tradicionalni godišnji koncert napravimo svojevrsnu rekapitulaciju našeg rada u prethodnih pet godina te u tom smislu publici ponudimo najbolje i nama najdraže kompozicije koje su repertoarski obilježile naš rad u prethodnom periodu", kazao je Mladen Matović, umjetnički rukovodilac i dirigent hora.

Koncert je tematski bio podijeljen na tri dijela. Prvi dio je obuhvatio zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha. Drugi dio su činile kompozicije inspirisane folklorom Balkana, sa kojima su "Banjalučanke" briljirale na međunarodnoj takmičarskoj sceni, dok je treći dio koncerta obuhvatio popularniji repertoar, te atraktivne horske obrade nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...