Kultura
117

Banja Luka dobila dva nova umjetnička prostora

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
"Podrum scena" Banjalučkog studentskog pozorišta otvorena je večeras u Gospodskoj ulici, u centru grada.

Otvaranje scene desilo se na rođendan ovog pozorišta, a scenu je svečano otvorio gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović. Scena BSP-a je rekonstruisana prema idejnom rješenju scenografkinje Dragane Macan.

Uručene su i godišnje nagrade - "Zlatna povelja" Gradskoj upravi Banja Luka, "Zlatni indeks" gradonačelniku Gavranoviću, kao i nagrada za životno djelo Seadu Đuliću, reditelju prve predstave "Magbet", koja je odigrana u "Podrum sceni". Pozorišna, 39. sezona će zvanično početi premijerom predstave "Potop" 28. februara u 20:30 sati, a bit će to 81. premijera u historiji Studentskog pozorišta. Upravo zbog toga u ovoj sezoni na matičnoj sceni BSP-a bit će 81 stolica u gledalištu.

I likovni umjetnici su dobili novi prostor u Banjoj Luci. Razočarani zbog nebrige institucija kulture u Republici Srpskoj, troje banjalučkih slikara odlučilo da sami sebi osiguraju mjesto gdje će moći da izlažu umjetnička djela.

"Dosadilo nam je da tražimo mjesto gdje ćemo prikazati naše radove, da se dovijamo kako znamo i umijemo, pregovaramo s vlasnicima kafana do direktora raznih domova kulture pa smo odlučili da napravimo jednu galeriju u kojoj će priliku da izlažu imati svi, ne samo u Banjoj Luci, već u cijeloj Bosni i Hercegovini", rekao je Ognjen Radumilo, koji je uz Dunju Todorović i Mirsada Dolića i vlasnik galerije "Galerija".