{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


400 godina nakon smrti pronađen grob Miguela de Cervantesa

17.3.2015. u 16:15
28
16
400 godina nakon smrti pronađen grob Miguela de Cervantesa
28
Španski forenzičari tvrde da su pronašli grob književnog velikana Miguela de Cervantesa skoro 400 godina nakon njegove smrti.


Naučnici vjeruju da su pronašli kosti Cervantesa i njegove supruge, te drugih osoba koje su pokopane s njima u jednom samostanu u Madridu.

Odvajanje i identificiranje kostiju, koje su jako oštećene, bit će veoma teško, kažu istraživači. Autor "Don Kihota" pokopan je 1616. godine, ali je njegov lijes kasnije nestao.

Samostan je obnovljen krajem 17. stoljeća, a posmrtni ostaci Cervantesa su premješteni. Nevjerovatno je da je naučnicima trebalo skoro četiri stoljeća da ga pronađu."Život je okončao kao siromašni ratni veteran, a danas ga svi znaju kao španskog 'princa riječi", rekao je Pedro Corral, voditelj odjela za umjetnost, sport i turizam u gradskom vijeću Madrida.

U ovom otkriću učestvovalo je 30 naučnika koji su koristili infracrvene kamere, 3D skenere i radare da dođu da mjesta na kojem se nalazio lijes.

"Kosti su u lošem stanju i nismo u mogućnosti izvršiti pojedinačnu identifikaciju, no sigurni smo da pripadaju Cervantesu i osobama koje su sa njim sahranjene", rekao je forenzičar Almudena Garcia Rubio, piše BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: