Izlazi iz mraka
126

Kultno kino Imperijal spremno za svečano otvorenje pod novim imenom - Brew Imperial Society

Piše: Dž. L.
Foto: The Brew Co.
Foto: The Brew Co.
Nakon višemjesečne obnove sarajevsko kino Imperijal, nekadašnje kultno okupljalište koje je godinama bilo u marku i pod ključem, danas svečano otvara svoja vrata pod novim imenom - Brew Imperial Society ili BIS.

Svi zainteresovani posjetioci moći će obići BIS u ulici Maršala Tita 56 od 14 sati, kada zvanično počinje novo poglavlje Imperijala.

Idejni tvorci oživljavanja simbola Sarajeva, grupa mladih entuzijasta okupljena pod imenom The Bre Co., pripremili su za danas sve one sadržaje koji će u budućnosti biti dio BIS-a.

"Dosta vremena je prošlo otkad smo prvi put ušli u prostor bivšeg kina. Istinu za reći, put nije bio lagan, ali uspjeli smo u našem naumu da prostor bivšeg kina Imperijal pripremimo za raju te smo spremni da ga večeras zajedno pozovemo na BIS. Naša jedina želja za večeras jeste da stvorimo prelijepe uspomene i da zajedno pokrenemo ovu priču koju će grad poznavati kao Brew Imperial Society", kazao nam je idejni tvorac i osnivač The Brew Co. Orhan Galičić.

Marketing menadžer The Brew Co. Harun Omić dodaje kako uživaju u velikoj podršci zajednice koja prati njihov trud i zalaganje.

"Ako ima jedna stvar koju bismo istakli i na koju smo najponosniji, to je upravo neizmjerna podrška. Vođeni upravo tom bezuslovnom energijom i podrškom, spremamo sve kako bismo večeras održali obećanje koje smo dali na početku, a to je da će Brew Imperial Society predstavljati mjesto za raju", istakao je Omić.

Foto: The Brew Co.
Foto: The Brew Co.

Nakon što svi zainteresovani obiđu prostor i upoznaju se s ekipom koja stoji iza revitalizacije Imperijala, u 18:35 sati počinje prikazivanje dokumentarca pod nazivom "Brew: Priča o raji, craftu i pivu" u režiji ekipe The Brew Co. Ovaj dokumentarac će se dotaći svega onoga što su prošli mladi iz The Brew Co. od prvog dana pokretanja priče o ponovnom otvorenju nekadašnjeg kina.

Nakon dokumentarca, uslijedit će prikazivanje predstave Elektra koja je rađena prema motivima mita o Elektri, a u kojoj koreografiju potpisuju mlade Amila Terzimehić i Fatima Kazazić.

Prikazivanju dokumentarca i predstave moći će prisustvovati samo oni koji imaju pozivnice, a od 20 sati otvaraju se vrata i onima koji svojim prisustvom žele uveličati otvaranje bivšeg kina Imperijal.

Večerašnju svečanost u BIS-u začinit će i nastup sarajevskog benda Mirza & Panduri.

Kako naglašavaju iz The Brew Co., Brew Imperial Society će predstavljati platformu za mlade koji će imati priliku demonstrirati kvalitet svog rada. Stoga će kino Imperijal otvoriti svoja vrata za koncerte, umjetničke izložbe, nastupe stand-up komičara, filmske projekcije, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji s kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Posjetioce već od nove godine očekuje mnoštvo sadržaja.

"BIS je naše obećanje da nećemo zaboraviti o kakvom objektu se radi. Sve što radimo, radimo za raju", ponavljali su iz The Brew Co. proteklih mjeseci.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH, kao što su Jasna Diklić, Ivana Vojinović, Mirza Tanović, Jasna i Pjer Žalica, Vanja Lisac, Feđa Isović, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

U nedavnom intervjuu za Klix.ba, poznati bosanskohercegovački teolog, svećenik i predsjednik HKD Napredak Franjo Topić kazao je kako će kino Imperijal zasigurno postati jedan inovativni prostor za društvene, kulturne i zabavne aktivnosti.

"Osobito nam je drago što su se mladi ljudi, koji su vjerovatno jedna od ugroženijih kategorija u bh. društvu, organizirali i usudili se upustiti u jedan inovativan poduhvat koji je vrlo ozbiljan, ali je prisutna i poslovna kreativnost koja krasi mlade. Kino Imperijal će ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva", riječi su Franje Topića.

Podsjećanja radi, kino Imperijal je samo jedna u nizu kulturnih institucija koja je proteklih deset godina zjapila zapuštena. Nekada je ovo kino bilo u vlasništvu Općine Centar, a 2009. godine je u potpunosti vraćeno na upravljanje Hrvatskom kulturnom društvu Napredak. Međutim, zbog manjka finansijskih sredstava nekadašji simbol glavnog grada BiH doživio je krah.

Danas, zahvaljujući mladim ljudima koji su pokrenuli historijsku priču, Imperijal se vraća na BIS.