Koban izazov
552

Kineski avanturista koji se penjao po neboderima, poginuo nakon pada sa 62. sprata

Klix.ba
Popularni kineski penjač po neboderima Wu Yonging preminuo tokom izvođenja jednog od svojih daredevil akrobacija na neboderu.

On je privukao hiljade pratilaca na društvenoj mreži Weibo jer se penje poi neboderima bez korištenja sigurnosne opreme. Njegovi fanovi su se zabrinuli kada je prestao objavljivati novosti u novembru.

Tada se saznalo da je preminuo nakon što je pao sa zgrade od 62 sprava u mjestu Changsha. Kineski mediji objavili su da je učestvovao u izazovu gdje je nagrada bila 100.000 jena. Sponzor nagrade nije bio poznat kao ni priroda takmičenja.

"Planirao je zaprositi djevojku dan nakon izazova. Novac mu je bio potreban za vjenčanje i liječenje njegove majke", rekao je njegov ujak.

Imao je 26 godina. Preminuo je 8. novembra, a njegovu smrt potvrdila je djevojka nakon mjesec dana.

Ekstremno penjanje na nebodere bez sigurnosne opreme postalo je popularno tokom posljednjih godina širom svijeta. Yonging je upozoravao svoje pratioce na Wibou da ga ne imitiraju jer je opasno po život. Trenirao je borilačke vještine, a ranije je učestvovao u nekim televizijskim i filmskim produkcijama.