Film/TV
14

Voditeljicama na egipatskoj državnoj televiziji naređeno da smršaju

Klix.ba
Khadija Khattab
Khadija Khattab
Egipatski javni servis suspendovao je osam TV voditeljica i naredio im da smršaju, što je uzburkalo javnost i pokrenulo salvu kritika grupa koje se bore za prava žena.

Egipatska radio i televizijska unija (ERTU) voditeljicama je dala rok od mjesec dana da izgube na kilaži ukoliko se žele ponovo pojavljivati pred kamerama. Kako prenosi web-portal Al-Yawm al-Sabi, iz ERTU-a, na čijem čelu je žena Safaa Hegazy, zahtijevaju "odgovarajući izgled".

Najava je uzrokovala negodovanje pogođenih TV prezenterki, a jedna od njih Khadija Khattab poručila je kako želi da gledaoci sami prosude je li zaista debela i zaslužuje li da bude spriječena u obavljanju svog posla. Druga voditeljica je poručila da je ova odluka uznemirila njenu porodicu i da se ovim pitanjima trebalo baviti interno.

Ženske grupe osudile su ovaj potez rekavši da se njime krši Ustav i da predstavlja oblik nasilja nad ženama. ERTU su pozvali da ga povuče, međutim, prema posljednjim informacijama, to se neće dogoditi, ali voditeljicama u ovom periodu neće biti oduzete plate i beneficije.

Autor i akademik Waheed Abdul Majid uvjeren je da se treba fokusirati na poboljšanje medijskih sadržaja, a ne na izgled voditelja.