Cinema City
3

Pretpremijera bh. filma "Dobar dan za posao" večeras na SFF-u

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Bh. film "Dobar dan za posao" čiju režiju potpisuje Martin Turk donosi priču o svakodnevnici prosječnog nezaposlenog čovjeka na ovim prostorima i njegovoj borbi da održi volju za stvaranjem života kvalitetnijeg za njegovu porodicu. Film će u sklopu 24. SFF-a pretpremijerno biti prikazan u 21:45 sati u Cinema Cityju.

Glavni lik u filmu je Armin koji je duže vrijeme nezaposlen te očajnički pokušava doći do zaposlenja kako bi stvorio bolji život za svoju porodicu - trudnu suprugu i sina. Spletom okolnosti počinje raditi u klaonici kao zaštitar, no otkriva kako zaposlenici potkradaju šefa, što mu on i otkriva. No, "put do pakla popločan je dobrim namjerama".

Uloge su ostvarili Aleksandar Seksan (Armin), Maja Zećo (Jasmina), Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović te dječak Adijan Kulovac.

Reditelj Martin Turk, pripadnik slovenačke manjinske zajednice u Italiji, istakao je na današnjem druženju sa predstavnicima medija da je riječ o njegovom drugom dugometražnom ostvarenju koje je nastalo kao projekt Grad filma SFF-a. Zamisao je bila da se film snima u Ljubljani, no kaže da je u konačnici odabrano Sarajevo jer je to univerzalna priča koja se mogla desiti i u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i drugdje u regiji.

"Ta se priča mogla razumijeti bilo gdje. Ovo je mali film, ali mislim da je srcem snimljen. Počela je saradnja sa SFF-om te sam ovdje boravio dva mjeseca, a Sarajevo sam sada uspio doživjeti potpuno drugačijim očima", rekao je.

Priznao je da ima tremu pred večerašnju prepremijeru filmu i izrazio nadu da će publika dobro prihvatiti film i osjetiti priču.

Glumac Aleksandar Seksan podvlači da se u posljednje vrijeme često zaticao u socijalnim likovima te mu se nije bilo teško pronaći i u ovoj ulozi.

"Mi živimo tu stvarnost, znamo dosta takvih ljudi oko nas te je ta situacija nešto što je opštepoznato", rekao je naglasivši da mu je bilo jako lijepo raditi na ovom ostvarenju, uz uvjerenje da su napravili jako lagan film sa sretnim završetkom što smatra da je najvažnije.

Za Maju Zećo uloga Jasmine bila je jako važna, zavoljela je taj lik jer smatra da je žena u filmu vrlo neiskvareno biće koje tačno zna šta želi od svog života i partnera.

"U tom smislu ne možete je pokolebati. Ona zna šta hoće, a porodica joj je na prvom mjestu. Mislim da kao društvo gubimo tu osnovu, bit porodice", podvukla je.

Da je scenario jako dobro i zanatski napisan smatra Senad Alihodžić koji je istakao da je već tada shvatio da će film biti jako dobar. Njegova je uloga sporedna, ali podvlači da ne postoje velike i male uloge te je i za ovu - automehaničara dovoljno istraživao.

Dječak Adijan Kulovac navodi da mu je bilo veliko zadovoljstvo glumiti u filmu, što mu se jako svidjelo. Za ulogu je, kaže, uložio jako puno truda i rada.