Još ćemo čekati
7

Premijera filma o Jamesu Bondu odgođena za novembar zbog koronavirusa

DP
Premijera novog Jamesa Bonda odgođena je za novembarzbog koronavirusa. Postavlja se pitanje hoće li koronavirus pomoći streaming servisima konačno poraziti kino dvorane.

Producenti filma o Jamesu Bondu u saopćenju za javnost nisu direktno potvrdili da je koronavirus glavni razlog odgađanja. MGM je istakao da su odluku donijeli nakon pažljivog razmatranja i evaluacije trenutnog kino tržišta.

Je li to šifra za koronavirus?

"Da, pogledajte što se događa u svijetu. Ovo je trebao biti najveći blockbuster u sezoni, ali veći dio njegove zarade ovisi o uspješnosti tržišta izvan Amerike. To je ozbiljan svjetski posao", objasnio je BBC-jev dopisnik.

Filmski kritičar Siobhan Synott rekao je za BBC da je ovo odgađanje definitivno pitanje ekonomije. Promocija je počela, glavna pjesma je objavljena u februaru, ali sada je sve na čekanju. Za razliku od nekih drugih studija, koji izbacuju hitove tokom cijele godine, MGM se mnogo oslanja na najnoviji dio o Jamesu Bondu i ovisi o njegovom finansijskom uspjehu.

Situacija u filmskoj industriji se zahuktava, vode se pregovori o tome koji filmovi se trebaju odgoditi, kako bi industrija izbjegla efekt koronavirusa. Sljedeće dvije velike premijere zakazane za maj su Marvelova "Crna udovica" i Universalov deveti dio "Brzih i žestokih". Disney i Universal, za sada, ne planiraju odgoditi svoje premijere. Svi studiji i distributeri filmova motre situaciju iz sata u sat.

Veliki broj ostvarenja zakazan je za juni, uključujući i dva ostvarenja Warner Brosa: animirani film "Scooby Doo" i "Wonder Woman 1984". Još jedna od poteškoća s kojom se industrija suočava je to što studiji planski zakazuju premijere kako bi izbjegli poklapanje s konkurencijom. Ako je jedan film odgođen, to stvara gužvu, pa su premijere blizu jedna drugoj. U Kini je otkazan veliki broj premijera, svih 70 hiljada kina zatvoreno je od siječnja, a osim Kine svoje kino dvorane zatvorili su Japan, Južna Koreja i dijelovi Italije.

"U Kini postoji poseban problem kada je u pitanju nagomilavanje filmova. Male žene, 1917 i Jojo Rabbit još nisu prikazani u Kini, a postoji mali broj mjesta koja su otvorena za mogućnost prikazivanja. Samim time, nove premijere će samo nastaviti stvarati red za čekanje", smatra Synott.

Premijere kojih filmova će se održati po planu?

Za filmove koji su već započeli promociju, koji su već poslani velikom broju kina, jednostavno je kasno i previše skupo povući ih. Nije sto posto sigurno da će premijere filmova izvan Kine biti manje posjećene, jer analitičari još nisu sigurni koliko će javnost izbjegavati odlazak u kino. U mnogim državama kina normalno rade, uključujući Veliku Britaniju i Ameriku.

"Mart će biti pravi test i pokazat će utječe li virus na kino zarade. Disneyjev film Naprijed debitovao je početkom mjeseca, Paramountov drugi dio filma 'Mjesto tišine' zakazan je za 20. mart i Disneyjev 'Mulan' bit će premijerno prikazan 27. marta", istaknuo je Anthony D’Alesandro, novinar Deadlinea.

Koliko su uznemireni obožavatelji filmova o Jamesu Bondu?

Dosta njih je razočarano, što je razumljivo. Predsjednik kluba obožavatelja istaknuo je da su razočarani, ali da oni gledaju širu sliku. On smatra da je odgađanje učinilo Bonda najiščekivanijim filmom godine. Prethodne dvije premijere Bonda bile su u studenom, tako da je premijera ovog dijela prebačena u dobro poznati termin.

Koliko koronavirus može biti štetan za Hollywood i kina?

Može biti veoma štetan. Zbog virusa studiji su, u prva dva mjeseca u ovoj godini, izgubili dvije milijarde dolara. Kina predstavlja ogromno tržište za američke filmske studije, a strahovi od širenja koronavirusa prijete zatvoriti kina u Americi ili obeshrabriti javnost ići na takva javna mjesta.

"To što je Bond jedini film koji je odgođen, sretna je vijest za vlasnike kina koji već neko vrijeme osjećaju pritisak streaming servisa. Ako se svi nađemo u izolaciji, tek tada ćemo se najvjerojatnije potpuno okrenuti streaming uslugama", istaknula je novinarka Hollywood Reportera.

Filmovi o svjetskim pandemijama sada su osobito popularni. Prema pisanjima Deadlinea, drama Zaraza s Gwyneth Paltrow, Mattom Damonom i Judeom Lawom u glavnim ulogama, popela se na drugo mjesto po gledanosti Warner Brosovog kataloga. Trenutno je jedino Harry Potter franšiza gledanija.