Pet filmova
1

Poznati pobjednici Bosanskohercegovačkog filmskog festivala u New Yorku za 2019. godinu

Klix.ba
Bosanskohercegovački filmski festival u New Yorku BHFF objavljuje dobitnike "Zlatnih jabuka" žirija BHFF 2019. za 16. godišnji festival.

"Nomofobija" Ade Hasanovića osvojio je nagradu žirija za najbolji kratki film BHFF 2019. godine. "Nomofobija" nudi nepokolebljiv pogled na sukob između majke i kćerke i istražuje širi problem generacijskih razlika između roditelja i njihove djece. Sa dramatičnim završetkom, film nas ostavlja s pitanjima o izazovima punoljetnosti u eri moderne tehnologije i društvenih mreža.

"Muzej zaboravljenih trijumfa" Bojana Bodruzića osvojio je nagradu žirija za najbolji dokumentarni film BHFF 2019. Nakon što je 1992. godine evakuiran kao dijete, filmski stvaralac iz Vankuvera Bojan Bodružić vratio se u Sarajevo 2000. godine i počeo snimati svoji baku i djeda, što je pretvorio u film.

Šarmantni i duhoviti, stariji par dijeli svoja iskustva, počevši od Drugog svjetskog rata i završavajući bosanskim ratom, čak insistirajući na tome da njihov unuk završi film kroz sumrak njihovih života.

"Sam samcat" Bobe Jelčića osvojio je nagradu žirija za najbolji igrani film BHFF 2019. Film prati nedavno rastavljenog oca koji pokušava upravljati pravnom birokratijom u svojim naporima da poveća svoje vrijeme sa kćerkom. Film "Sam Samcat" ostaje vjeran Jelčićevom karakterističnom stilu prikazivanja intimnih obiteljskih priča i načina na koji se oni povezuju i na koje utječu veće društvene strukture.

Isto tako, Rakan Rushaidat osvojio je nagradu žirija BHFF 2019. za najbolju glumačku izvedbu za ulogu Marka u filmu "Sam samcat".

Posebno priznanje žirija BHFF 2019. pripisano je filmu "Sestre" Zdenka Jurilja, vizuelno upečatljivom dokumentarcu koji opisuje strašno iskušenje koje su dvije tinejdžerske sestre prošle kada su se osam dana zaglavile u snijegu pokrivenog kanjona. Kroz evokativne rekonstrukcije i živopisnu naraciju sestara, film oštro prikazuje njihovu čudesnu borbu za opstanak i njihovu volju za životom.

"Haotični život Nade Kadić" Marte Hernaiz Pidal osvojio je nagradu publike za najbolje filmsko ostvarenje BHFF 2019. "Golden Apple Audience". Film Marte Hernaiz Pidal je drama koja zamagljuje fikciju i dokumentarnu priču o životu samohrane majke čijoj je malom djetetu dijagnosticiran autizam. Društvena stigma, nedostatak odgovarajuće zdravstvene zaštite, kao i odsustvo smislene institucionalne podrške takvim porodicama istražuju se kroz intimni portret svakodnevnog života i borbe Nade i njene kćeri Have, koji solidarnost nalaze na neočekivanim mjestima i malim, ali značajnim akcijama.

"Haotični život Nade Kadić" je hrabro putovanje kroz svijest majke i kćeri sa zadivljujućom upotrebom umjetničkih vizuala i zvukova. Marta Hernaiz Pidal je osvojila srca BHFF publike i pridružila se listi najcenjenijih bosanskohercegovačkih i regionalnih filmskih stvaralaca koji su osvojali BHFF nagradu publike u proteklih 16 godina, a među kojima su i velikani bh. filma Jasmila Žbanić i Danis Tanović.

Pobjednike ovogodišnjeg filmskog festivala izabrao je žiri koji su činili renomirani reditelj Ademir Kenović, snimateljica Tatjana Krstevski i umjetnik vizuelne kulture Aleksandar Bošković.