Nova epizoda u četvrtak
65

Postcast: Asja Krsmanović i Mirza Skenderagić o filmskoj i pozorišnoj bh. kritici

L. K.
U četrnaestoj epizodi postcasta moći ćete gledati i slušati razgovor sa Asjom Krsmanović i Mirzom Skenderagićem o pozorišnoj i filmskoj kritici u Bosni i Hercegovini.

Razgovarat će se o tome da li u BiH postoji mreža kritičara, da li je kritika aktivna i da li uopšte postoji na našem području. Razgovor će voditi studentica dramaturgije, Emina Kovačević.

"Novu epizodu postcasta posvetili smo pozorišnoj i filmskoj kritici koja je potrebna bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni. Smatramo da je važno govoriti o uspostavljanju scene pozorišne i filmske kritike u BiH“, izjavili su iz pozorišnog studentskog festivala Postfest.

Asja Krsmanović je studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Radila kao dramaturginja pozorišnih predstava, kao i na nekim radijskim i televizijskim projektima. Od 2011. godine do danas radi kao koordinatorica Takmičarskog igranog, Takmičarskog kratkog i programa "U fokusu", Sarajevo Film Festivala, a od 2017. godine programira Studentski program. Kao asistentica režije radila je na nekoliko kratkih igranih filmova. Scenaristica je kratkog filma "Kalo" u režiji Nermina Hamzagića.

Mirza Skenderagić je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2009. godine, a 2018. dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti, također u Sarajevu. Njegov dokumentarni film "Ja mogu da govorim" osvojio je Zlatnu jabuku na 13. bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku. Objavio je veliki broj autorskih tekstova, studija, eseja, filmskih, književnih i teatarskih kritika, recenzija, intervjua i kratkih priča.

Postcast je podcast studentskog pozorišnog festivala Postfest koji će se održati u novembru. Iz postfesta najavljuju da će od narednog mjeseca se emitovati jedna epizoda sedmično umjesto dosadašnje dvije. Sve postcaste možete pratiti na Postfest YouTube kanalu ali i na Postfest Facebook stranici.