RAK izrekao kazne
0

OBN kažnjen zbog Milana Tarota

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) zbog kršenja pravila i propisa Agencije novčano je kaznila Televiziju OBN, RTV Mostar, Radio N iz Livna i Radio Zenit iz Zenice, a zbog kršenja odredaba Kodeksa o emitovanju programa pismeno upozorila RTV Televiziju OSM, Nezavisnu televiziju 101, Televiziju PinkBH, Radio-televiziju Vogošća, RTV Mostar i BHT1.

Televiziji OBN je izrečena novčana kazna od 10.000 KM zbog kršenja Kodeksa o emitovanju RTV programa, član 3. stav 6 Opšti principi, i član 21. Paranormalne sposobnosti, egzorcizam, okultne radnje, kao i člana 11. Parapsihologija, egzorcizam, okultizam i slično Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu.

Na osnovu prigovora građana, Agencija je analizom sadržaja emitovanog u okviru reality programa Big Mama House 27.11.2008. od 20 sati i 11.12.2008. godine od 23.40 sati utvrdila da je stanica u okviru spomenute emisije emitovala dio u okviru kojeg su gledaoci, putem tarifiranih poziva na istaknute brojeve telefona, mogli stupiti u konakt s Milanom Radonjićem "tarot majstorom”.

Kodeksom o emitovanju RTV programa i Kodeksom o oglašavanju i sponzorstvu jasno je određeno da programi u kojima se promovišu paranormalne sposobnosti kao metoda rješavanja zdravstvenih i drugih životnih problema, naročito oni u kojima se daju individualni savjeti gledaocima ili slušaocima koje se jave u program, odnosno najave takvih programa, mogu biti emitovani samo unutar graničnog perioda, dakle između 24.00 i 5.00 sati.

Imajući u vidu da su predmetni programi emitovani van navedenog graničnog perioda, Agencija smatra da je predmetno emitovanje u direktnoj suprotnosti s Kodeksom o emitovanju RTV programa i Kodeksom o oglašavanju RTV programa.

Novčana kazna od 2.000 KM izrečena je RTV Mostar zbog kršenja člana 9.2. - Prenos dozvole i vlasništvo Dozvole za zemaljsko emitovanje radioprograma.

Naime, Agencija je januara 2009. došla do saznanja da je izvršena promjena vlasničke strukture u RTV Mostaru, bez prethodno zatražene saglasnosti Agencije, čime je stanica prekršila član 9.2. Opštih uslova dozvole.

Također, za kršenje odredbe člana 9.2.- Prenos dozvole i vlasništvo Opštih uslova Dozvole, novčanom kaznom od 1.000 KM kažnjeni su Radio N iz Livna i Radio Zenit iz Zenice.

Pismena upozorenja zbog kršenja odredaba Kodeksa o emitovanju RTV programa izrečena su: Televiziji OSM, zbog kršenja člana 12. Osnovni principi i član 13. Učešće djece i maloljetnika u programu emitovanjem spota Selme Bajrami 27. januara 2009. godine oko 22 sata; Nezavisnoj televiziji 101, zbog kršenja člana 11. Upozorenje za publiku emitovanjem filma "Sanjari (eng. The Dreamers)“, 15. februara 2009. u periodu od 21 do 23 sata; Televiziji PinkBH, zbog kršenja člana 12. Osnovni principi emitovanjem serijskog programa "Natprirodno (eng. Supernatural)“, 29. novembra 2008. godine u 19.15 sati; Radio-televiziji Vogošća, zbog kršenja člana 8. Nasilje i opasno ponašanje i člana 12. Osnovni principi emitovanja igranog filma "Nepovratno (eng. Irreversible)“, 24. januara u popodnevnom terminu od 12.10 sati; RTV Mostar, zbog kršenja člana 19. Pravo na odgovor emitovanjem uredničkog komentara u emisiji "Fokus“, 8. januara u 20 sati i BHT1, zbog kršenja člana 6. Pravičnost i nepristrasnost emitovanjem priloga u "Dnevniku“ od 14. novembra u 19 sati, saopćio je RAK.