|

Novi Disneyjev crtić u borbi protiv štetnih holivudskih praksi

Novi Disneyjev crtić u borbi protiv štetnih holivudskih praksi
3
Klix.ba
26.8.2016. u 11:23
29
komentara
3

dijeljenja
Novi Disneyjev crtić u borbi protiv štetnih holivudskih praksi Disney
"Moana", crtani film kompanije Disney koji će izaći u novembru 2016. godine, primjer je ispravnog i društveno odgovornog kastinga, piše Washington Post.
Fokus ovog filma je na avanturama mlade žene koja traži mistično pacifičko ostrvo, a junakinji glas posuđuje havajska glumica Auli'i Cravalho, koja je otkrivena putem kastinga. Drugoj glavnoj ulozi polubogu Mauiju glas će posuditi poznati glumac Dwayne Johnson, koji je porijeklom iz Samoe.

U glumačkoj ekipi nalaze se i novozelandski glumci koji su dijelom Maori: Jemaine Clement, Temuera Morrison i Rachel House. Ekipu zaokružuje poznata pjevačica Nicole Scherzinger, koja vuče korijene sa Havaja i Filipina.

Washington Post navodi da Hollywood inače ima problema sa davanjem bijelcima uloga koje bi trebali tumačiti glumci drugih rasnih i etničkih pripadnosti. Ovaj trend nije zaobišao ni crtane filmove, od "Alladina" u 1992. godini pa sve do filma "Kubo", koji je nedavno premijerno prikazan. Radnja ovog filma se odvija u drevnom Japanu, ali uprkos tome glavne uloge tumače bijelci.

Ovaj film tek je posljednji u nizu filmova koji uloge ljudi koji nisu bijelci daje glumcima koji nemaju nikakvu povezanost sa porijeklom njihovih likova. Stoga je "Moana" pravo osvježenje i primjer kako uraditi kasting filmova o nebjelačkim populacijama.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...