Velika gledanost
15

Netflix: Dramska serija "Bridgerton" najveći hit do sada

N. C.
Netflixova serija "Bridgerton", čija je radnja smještena u Veliku Britaniju početkom 1800. godina, postala je najveći hit do sada. Netflix je objavio da je u prvih 28 dana emitiranja serija gledana u skoro 82 miliona domaćinstava.

Kompanija također tvrdi da je drama ušla u top 10 na svakom od tržišta, osim u Japanu, ali je i dospjela na prvo mjesto prema gledanosti u 83 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Brazil, Francusku, Indiju i Južnu Afriku, piše CNN.

Ljubavna drama koju je kreirao Chris van Dusen, a producirala Shonda Rhimes, brzo je dobila na popularnosti od debija koji je imala krajem prošle godine.

Radnja serije odvija se u Londonu 1813. godine, a rađena je po romanu Julije Quinn. Netflix je već najavio snimanje druge sezone.

"Serija 'Bridgerton' je uspoređena s 'The Queen's Gambit', jer prkosi tradiciji i pokazuje da drame iz ovog razdoblja nisu ograničene opsegom ili publikom", rekla je Jinny Howe, iz Netflixa.

Netflix je potvrdio da sada ima više od 200 miliona pretplatnika širom svijeta, nakon što je u krajem 2020. dobio novih 8,5 miliona, nadmašivši vlastita očekivanja.

Kompanija se također suočava sa jakom konkurencijom svojih novijih rivala. Godina 2020. bila je velika godina za streaming, lansirane su nove usluga poput NBCUniversal's Peacock, Discovery + i HBO Max od CNN-ove matične kompanije WarnerMedia.