Viva škola filma
23

Mlade filmadžije iz Ustikoline poručile: "Ja želim promjene"

Klix.ba
U OŠ "Ustikolina" u Ustikolini je od 3. do 5. septembra održana 18. po redu filmska radionica "Viva škola filma". Ovo je ujedno i posljednja radionica u četvrtoj sezoni.

Na radionici je učestvovalo 10 učenika polaznika. Nekima od njih ovo je bila druga radionica. Kroz tri dana polaznici su prošli kroz teorijski dio o filmu, napisali scenario i snimili svoj film koji je trećeg dana radionice montiran.

Film mladih iz Ustikoline pod nazivom "Ja želim promjenu" obrađuje nekoliko društvenih problema kao što su ekološka svijest, tolerancija, obrazovanje i egzistencija.

Ovaj film će se, sa ostalim filmovima iz kategorije Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji će biti održan u Sarajevu od 12. do 15. septembra, boriti za jednu od vrijednih nagrada koje su obezbijedili sponzori Viva škole filma. Na festival je pristiglo 20 omladinskih filmova iz 18 gradova u BiH u kojima su održane Viva filmske radionice. Filmovi će biti prikazani u subotu 15. septembra od 12 sati u Art kinu Kriterion i 11 filmskih centara širom BiH. Očekuje se dolazak oko 60 djece iz cijele BiH koji će prisustvovati projekcijama filmova. Nakon projekcija bit će upriličena ceremonija zatvaranja festivala i dodjela nagrada, a nakon toga i party za njih.

Viva filmske radionice su besplatne, zabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH. Viva škola filma poziva sve građane da 15. septembra dođu i podrže mlade filmske snage Bosne i Hercegovine, mladost koja razmišlja drugačije i bolje.

Peta sezona Viva škole filma počinje u oktobru 2018. i trajat će do juna 2019. godina, a ponovo je planirano 20 gradova - radionica u cijeloj BiH.