Talentovana Mostarka
8

Mlada nada bh. režije Karmen Obrdalj: Konstruktivne kritike su mi draže od pohvala

L. K.
Foto: Jana Vuković / Karmen Obrdalj
Foto: Jana Vuković / Karmen Obrdalj
Dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" je u protekloj godini osvojio pet nagrada na regionalnim i svjetskim festivalima, što je veoma iznenadilo 21-godišnju rediteljicu filma Karmen Obrdalj. Kako kaže, nagrade su je obradovale, ali joj je posebno drago što je dobila nekoliko konstruktivnih kritika koje će unaprijediti njen daljnji rad.

Kroz 15 minuta dokumentarca "Zašto mama vazda plače?" gledatelji imaju priliku pratiti priču djevojčice koja se prisjeća svega što ju je pritiskalo za vrijeme rata u BiH, kada su njeni roditelji bili razdvojeni.

"Zapravo, jedini oblik komunikacije koju su njeni roditelji imali za vrijeme rata jeste razmjenjivanje pisama. Neke od tih pisama vidimo i u filmu. Što se tiče same pripreme scenarija i rada na filmu, cijeli taj proces trajao je osam mjeseci. Krenuli smo od pronalaska predivne priče i pisama, čitanja, a zatim i pisanja naracije koja će uobličiti priču u film. Snimali smo na deset lokacija u Hercegovini", kaže Obrdalj.

Poster za kratki dokumentarni film
Poster za kratki dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?"

Na filmu su, pored Obrdalj, radili i Aleksandar Jurić, Jana Vuković, Fatima Kazazić-Obad, Josip Paradžika i Boris Andrejević.

"Svi su vjerovali u projekt i dali svoj maksimum kako bi se što bolje realizovao. Osim toga, svi oni odlično rade svoj posao. Mislim da je najbolji primjer snimateljka Jana Vuković s kojom sam se savršeno dobro razumjela. Naprimjer, ona nije iz Hercegovine, ali je uspjela na savršen način prenijeti osjećaj 'mostarske žege' tako da on bude vrlo osjetan gledateljima. Imali smo malu ekipu koja je znala šta radi, a takav način rada pruža veliku intimnost u samom procesu", kaže.

Fokus filma je na osjećajima, a ne na ratnim događajima, ističe rediteljica, tako da film šalje antiratnu poruku. Dodaje i kako se nije nadala nagradama koje je dobila, ali i kako su je obradovale pozitivne reakcije gledatelja: "Posebno pogađa ljude iz Hercegovine, kojima su te slike najbliže. Sretna sam što se ljudima sviđa, ali posebno mi je drago čuti konstruktivne kritike koje mi pomažu u daljnjem radu".

Obrdalj je rođena u Splitu, odrasla je u Mostaru, a trenutno je redovna studentica filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Radi kao asistent režije na seriji "Hotel Balkan" u Bosonogoj produkciji.

Ističe kako je najviše inspirišu reditelj i profesor Saša Hajduković i asistent Marko Šipka, ali kako pojam "inspiracija" povezuje i s Andreom Arnold, Hanom Jušić, Wong Kar-waijem, Claire Denis...

Foto: Jana Vuković
Foto: Jana Vuković

"Trenutno sam na trećoj godini studija i do sada sam snimila šest studentskih filmova i jedan spot. Najveće iskustvo u studiranju mi je definitivno rad kao pomoćnik režije na seriji "Hotel Balkan", Bosonoge produkcije u režiji Saše Karanovića i Saše Hajdukovića. Mogućnost rada na pravom setu za vrijeme studija je neprocjenjiva. Uvijek se nešto planira i pokreće. Montažer Aleksandar Jurić i ja upravo radimo na postprodukciji kratkometražnog igranog filma koji je ispitna vježba treće godine našeg studija", najavljuje Obrdalj na koncu razgovora.

Filmovi koje potpisuje Obrdalj neće biti dostupni na internetu sve dok se ne okonča njihovo prikazivanje na festivalima.