Posljednje zbogom
538

Milena Dravić bit će sahranjena u Aleji zaslužnih građana pored supruga Dragana Nikolića

Piše: M. N.
Legendarna jugoslovenska glumica Milena Dravić koja je preminula noćas u Beogradu, bit će sahranjena u Aleji zaslužnih građana, pored svog supruga Dragana Gage Nikolića, saopćeno je iz Skupštine grada Beograd.

Komemoraciju će uoči sahrane organizovati Udruženje filmskih glumaca Srbije u Zvezdara teatru. Vrijeme će naknadno biti objavljeno.

Veliki gubitak

Predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je riječ o istinskoj heroini glumišta, koju su generacije na ovim prostorima sa oduševljenjem gledale u najpopularnijim zabavnim emisijama, serijama, filmovima ili predstavama.

"Riječ je, bez sumnje o jednoj o najvećih glumica na ovim prostorima koja se upisala zlatnim slovima u srpsku i jugoslovensku kinematografiju. Odlaskom Milene Dravić Srbija, Beograd i prostor bivše Jugoslavije izgubio je mnogo, ali iza nje su ostala besmrtna ostvarenja upravo za generacije koje dolaze", istakao je Nikodijević.

Bard srpskog glumišta Vojislav Brajović napominje da je otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umjetnika epohe.

"Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi... Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u historiji naše kinematografije, jer je mogla i umjela da igra sve. Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sjećanjima i bila je privilegija da dijelimo epohu sa njom", kazao je Brajović.

Milena je vrhunski dokaz da publika voli istinu

Bh. reditelj Haris Pašović kazao je kako nas je Milena učila godinama o tome šta je istina, šta je umjetnost i šta je ljudskost, te da je sretan što je bio njen savremenik.

"Svih ovih godina, svakom svojom pojavom na filmu, u pozorištu, svakim susretom uživo, Milena je prolazila direktno u moju dušu i svaki put učinila, da bar na trenutak, budem bolji čovjek i bolji umjetnik. (...) Milena nas uči da gluma nije samo ogroman, neiscrpan talent kakav je Milenin glumački dar. Milena je vrhunski primjer kako se glumac priprema za svoje uloge; kako je umjetnost disciplinarna i odgovorna profesija, kako je biti javna ličnost također posao – težak i odgovoran kao posao hirurga. Milena nas uči da je moguće cijelog života biti besprijekoran umjetnik; savršen profesionalac; uzbudljiva javna ličnost; najpopularnija zvijezda i svo to vrijeme ostati veliki čovjek i jednostavna, draga osoba. Milena je vrhunski dokaz da publika voli istinu, prirodnost i prijateljski pristup", kazao je Pašović.

Neprolazna čednost

Ljiljana Dragutinović, koja je sa Milenom igrala u predstavama Zvezdara teatra "Urnebesna tragedija" i "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti", prisjetila se za "Blic" ove saradnje i druženja.

"Mnogo, mnogo mi je žao. Bile smo bliske. Samo 'Larija Tompsona' smo igrale 300 puta i 300 puta smo se družile i ostajale i pričale. Branka Petrić, ona i ja smo se ponekad sastajale i van toga. Milena je svake Nove godine nama donosila poklone i zvali smo je naš lični Deda Mraz. Uvijek je nalazila vremena da lijepo upakuje te poklone, sa mašnicama, puno truda i ljubavi. Izgarala je na sceni uprkos svemu, do krajnjih granica. Bila je čarobnica u ovom poslu. Takvu osobu nisam upoznala. Ona je nešto iznad. Imala je tu nevjerovatnu čednost, koju rijetko koji čovjek ima. Zato je ostala tako sačuvana", kazala je Dragutinović.

Muzičar Đorđe Balašević objavio je na svom Facebook profilu pjesmu koju su Milena i Arsen Dedić izveli skupa prije nekoliko decenija.

"Grandiozna Milena Dravić nije više sa nama. Počivaj u miru legendo. 'Kao cvijet u praznom polju njega glava plava, snena... Kao da je među ljude bila vjetrom donešena... Milena...", napisao je Balašević.

Pored svog Gagija

Brojni fanovi i mladi glumci kazali su kako su mnogo žalosni zbog ove vijesti.

"Vjerujem da ona i njen voljeni Gaga sad tamo, gore negdje, daleko iznad tog gorkog čabra Balkana nastavljaju svoju ljubav", "Mirno spavaja pored svog Dragana, neka vas anđeli čuvaju", napisali su fanovi.