Mračna strana sporta
20

Kako su teški udarci u glavu od NFL igrača napravili ubicu: Netflix ima priču o Aaronu Hernandezu

Ines Mrenica
(Ovaj tekst može sadržavati spoilere). Teški udarci u glavu od NLF igrača napravili su ubicu. Netflix ima priču o Aaronu Hernandezu.

Trodijelni Netflixov dokumentarac "The Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez" prati sunovrat visokoprofilnog igrača američkog fudbala i propadanje ličnosti koja je uslijedila njegovim hapšenjem zbog optužbi za ubistvo. Aaron Hernandez je imao sve. Novac, moć i slavu je odlično podnosio, ali njegov mozak, nažalost, nije izdržao žestoke udarce.

Mini dokumentarni serijal “The Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez” na streaming servisu će biti dostupan od 15. januara i u tri epizode donosi ekskluzivne snimke iz sudnice, Hernandezove telefonske pozive iz zatvora i intervjue s osobama koje su poznavale najomraženijeg sportaša američkog fudbala još od vremena O.J. Simpsona. Zvijezda New England Patriotsa Aaron Hernandez 2013. godine je potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 40 miliona dolara i postao jedna od najvećih zvijezda NLF-a.

Iste godine uhapšen je pod optužbom da je ubio Odina Lloyda, poluprofesionalnog igrača koji se zabavljao sa sestrom Hernandezove zaručnice. Dvije godine kasnije osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Nakon toga se suočio s optužbama za dvostruko ubistvo (Daniel de Abreu i Safiro Furtado, 2012.). Imao je 27 godina kad se uz pomoć plahti objesio u zatvorskoj ćeliji u Massachusettsu, završavajući agoniju koja je bila uzrokovana stanjem u kojem se nalazio njegov mozak.

Obdukcija je pokazala da je bivša zvijezda Super Bowla, igrač NFL tima New England Patriots pretrpio težak oblik degenerativnog poremećaja mozga koji uzrokuje konstantna trauma glave u dužem periodu, što za posljedicu ima suicidalne misli i demenciju. Od moždane traume dokazano pate sportaši agresivnih kontaktnih igara (hokej, boks) i vojnici, a Bostonski univerzitet je objavio studiju u kojoj su pronašli znakove degenerativnog poremećaja mozga na 110 od 111 bivših igrača američkog fudbala.

Dr. Bennet Omal je najzaslužniji za dijagnosticiranje ovog oboljenja i njegova priča je prikazana u filmu "Concussion" (2015.). Omal je bio forenzički neuropatolog koji je otkrio postojanje CTE-a, moždane traume povezane kod profesionalnih igrača američkog fudbala i koji je neumorno radio na jačanju javne svijesti, a u filmu ga je igrao Will Smith. Film pokazuje stvarnu moć NLF-a i novac koji se vrti oko američkog fudbala te napor koji je jedan doktor uložio da dokaže kako gladijatorski stil borbe na terenu mozak igrača doslovno pretvara u “paštetu”.

Petorici umirovljenih igrača američkog fudbala je posmrtno tokom obdukcije postavljena sumnja na degenerativnu bolest mozga. Promjene koje su pronađene mikroskopskim pregledom su uključivale gubitak neurona, taloženje tau proteina, promjene bijele tvari i druge abnormalnosti. Ono što je paradoksalno u slučaju Aarona Hernandeza jeste činjenica da je ova bolest njega učinila ubicom i na koncu samoubicom, ali kako ovaj poremećaj mozga može biti ustanovljen samo prilikom obdukcije, postavlja se i teza o tome da je Hernandezovo ponašanje pruzrokovala bolest te da je u zatvoru umro nevin.

Aaron Hernandez je hodao je “po rubu”, imao veze s drogom i pištoljima, a njegova priča je imala sve elemente bestsellera, kao i ona umirovljene zvijezde američkog fudbala i glumca O.J. Simpsona koji je optužen za ubistvo supruge i njenog ljubavnika, a čije je suđenje bilo najgledaniji reality show devedesetih. Nakon niza dokumentaraca koji rekonstruišu događaje iz 1994. godine kada smo vidjeli trijumf forenzike, 20 Century Fox donosi film koji priču o događajima koji su doveli do hapšenja O.J. Simpsona predstavlja iz vizure Nicole Brown Simpson (Mena Suvari).

Postoji cijeli niz dirljivih filmskih priča o sportašima koji su iz najtežih trenutaka svojih karijera ostvarivali najčudesnija dostignuća. Međutim, demantuje ih stvarni život, jer zgoditak u posljednjoj sekundi utakmice nikada nije grandiozan kao onaj filmski u slow motionu. Korupcija i sportski menadžeri poput Jerryja Maguirea svjedoče o jednom sasvim drugačijim destruktivnom svijetu na koji su ukazali i ukazuju sportski filmovi, a sada to čine i dokumentarci.

Put kompleksne ličnosti jednog od najboljih fudbalera svih vremena Diega Armanda Maradone možete vidjeti u novom HBO-vom dokumentarcu koji je režirao Asif Kapadia "Diego Maradona" (2019.). Na Netflixu također postoji dostupan dokumentarni serijal “Maradona in Mexico” (2019.), koji zvijezdu argentinskog fudbala prati po dolasku u Cuiacan, srce Sinaloe Cartela, kako bi pomogao lokalnom timu Dorados. Oba projekta sa simpatijama gledaju na problematiku u ponašanju legendarnog igrača, što će kulminirati ispadima za koje se tvrdi da se događaju usljed konzumiranja opojnih supstanci.

Gladijator Aaron Hernandez

Nakon smrti Aarona Hernandeza, porodica je započela pravnu bitku u kojoj su pokušavali dokazati da su NLF i menadžeri New England Patriotsa bili svjesni rizika o degenerativnog poremećaja mozga u trenutku kada su potpisivali ugovor s njim. U srijedu posegnite za Netflixom i saznajte odgovor na pitanje koje postavlja dokumentarac "The Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez", doslovno zavirujući u Aaronovu glavu. Kako se osoba koja je imala sve upetljala u nešto takvo?