Film/TV
91

Ivo Josipović u Sarajevu: SFF ima dušu

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović trenutno se nalazi u Sarajevu, gdje prisustvuje programu Sarajevo Film Festivala.

Josipović je u Sarajevo ovaj put stigao kao učesnik Sarajevo Film Festivala, gdje sudjeluje u programu "Suočavanje s prošlošću".

"Moram reći da je Sarajevo Film Festival odlično organiziran, a ono što je najvažnije jeste to da ima dušu i upravo zbog te duše mnogi ovdje dolaze, a vidim i da grad živi s festivalom i to je zapravo bit ovakvih događaja. Veoma je dobro i za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, a rekao bih i za regiju da postoji jedan takav festival", kazao je Josipović u razgovoru za Klix.ba.

Josipović kaže kako je pogledao program Sarajevo Film Festivala te se nada da će biti prilike i vremena da pogleda neka od ostvarenja.

Dodao je kako je na SFF-u već ranije bio kao političar, a sada je tu kao učesnik programa "Suočavanje s prošlošću".

Ivo Josipović je pisao muziku za film "Neželjena baština" Irene Škorić koji govori o spomenicima kulture vrhunskih hrvatskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas.

Stominutni film "Neželjena baština" je priča o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na hiljade NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri hiljade.

Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinile nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, Irena Škorić priča o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad te o društvu i vrijednostima koje su se urušile.