Film/TV
15

I publika 22. SFF-a nagradila svoje favorite

Piše: M. N.
Ljetno kino (Foto: Klix.ba)
Ljetno kino (Foto: Klix.ba)
Film "Neslavno slavna Florence" engleskog reditelja Stephena Frearsa osvojio je Nagradu publike na 22. Sarajevo Film Festivalu, dok je u kategoriji Dokumentarnog filma najzapaženiji bio film režisera Tarika Hodžića "Scream for me Sarajevo". Mlada publika izabrala je "Dnevnik mašinovođe".

"Neslavno slavna Florence" je istinita priča o nasljednici Florence Foster Jenkins, koju u filmu utjelovljuje Meryl Streep. Ona je osvojila srca publike koja joj je dala najviše glasova i 4,73 poena u kategoriji Igrani film.

Florence Foster Jenkins je sanjala da postane operna pjevačica uprkos lošem pjevačkom glasu. Jenkins je koristila svoje veze, moć i bogatstvo kako bi privukla pažnju kao pjevačica. Film su popularnijim učinili i Hugh Grant koji glumi njenog partnera i velika TV zvijezda serije "Teorija velikog praska" Simon Helberg.

Dokumentarni film režisera Tarika Hodžića "Scream for me Sarajevo", koji govori o Sarajevu pod opsadom i životu i muzici u njemu, privukao je veliku pažnju ljubitelja dokumentarnog programa i dobio najveći broj glasova i 4,99 poena u svojoj kategoriji.

Mlada publika izabrala je "Dnevnik mašinovođe". Riječ je o tragičnoj komediji režisera Miloša Radovića koja govori o nevinim ubicama i njihovim životima. Film je ostvario ukupno 4,6 poena.

22. izdanje Sarajevo Film Festivala završeno je sinoć uz ocjene da je bio najuspješniji, a ljubitelji dobrog filma već se raduju sljedećem druženju.

SFF