Veliki uspjeh
10

Film "Oslobođenje Skoplja" Radeta i Danila Šerbedžije će biti prikazivan u Kini

Klix.ba
Historijska ratna drama "Oslobođenje Skoplja", čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Šerbedžija, prodata je Kini gdje će je distribuirati kompanija First Brave/Jushi.

Portal filmneweurope.com piše da je za film, osim Kine, zainteresovano i nekoliko zemalja jugoistočne Azije, među kojima su Tajvan, Singapur i Malezija.

Radnja filma, koji je snimljen prema kultnoj pozorišnoj drami Dušana Jovanovića, smještena je u Drugi svjetski rat i viđena očima desetogodišnjeg dječaka Zorana.

Uz Radeta Šerbedžiju u filmu glumi i poznati finski glumac Miko Nousiainen, kao i Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i David Todosovski. Za muziku u filmu bili su zaduženi makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tomas Kantelinen.

Film je snimljen u makedonsko-hrvatsko-finsko-britanskoj produkciji. Premijeru je imao na Pulskom filmskom festivalu 2016. godine, a iste je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i nauka u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.