Film/TV
42

Film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" kreće u bh. kino distribuciju

Klix.ba
Novi film našeg Oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" koji je osvojio čak dvije nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu na repertoaru bh. kino dvorana od 12.maja.

Danis Tanović sigurno je najveći bh. filmski autor i spada među najistaknutije evropske autore 21. vijeka. Sve je počelo još 2001. godine kada je Tanović kao svoj redateljski prvijenac svijetu predstavio remek-djelo "Ničija zemlja" s kojim je pobrao hvalospjeve kritike i publike, pokupio niz nagrada na filmskim festivalima diljem svijeta, a sve ovjekovječio osvojivši Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma za svoju Bosnu i Hercegovinu.

Godine 2010. režira "Cirkus Columbia" koji također bilježi bogat festivalski život i uspješnu bh. kino distribuciju, dok s filmom "Epizoda u životu berača željeza" tri godine poslije osvaja nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Istanbulu i Jeruzalemu.

Ove je godine Danis Tanović donio još velikih nagrada za BH kinematografiju sa svojim novim ostvarenjem "Smrt u Sarajevu" koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda i prestižnu nagradu FIPRESCI.

Riječ je o novom filmskom dragulju reditelja koji je u posljednjih 15-ak godina poredao niz fantastičnih ostvarenja koji mogu stajati uz bok s nekim od najcijenjenijih umjetničkih filmova snimljenih u 21. vijeku i bh. kinematografiju etablirao kao jednu od najjačih u Svijetu.

Plejadu bh. glumaca u filmu "Smrt u Sarajevu" predvode Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan i Muhamed Hadžović koji briljiraju u svojim izvedbama, a u glavnoj ulozi gledamo i jednog od najvećih evropskih glumaca današnjice, velikog Jacquesa Webera.

Radnja filma odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske Unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

"Smrt u Sarajevu" od 12. maja započinje prikazivanje u bh. kino dvoranama u distribuciji Con film kada i u susjednim zemljama Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj gori. Novo remek djelo Danisa Tanovića svi ljubitelji filma moći će pogledati u multiplexu Cinema City i kinu Meeting Point u Sarajevu, multiplexu Palas u Banja Luci, multiplexu Ekran u Zenici te kinima Kaleidoskop u Tuzli i Theater u Busovači. Nakon toga ovaj veliki film koji je urađen u koprodukciji SCCA/Pro.ba i Margo Cinema uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Audi BH ide na turneju po ostatku kino dvorana u BiH.