|

Fanovi filma "Frozen" traže da junakinja Elsa postane prva gay heroina Disneya

Fanovi filma "Frozen" traže da junakinja Elsa postane prva gay heroina Disneya
0
A
Anadolija
3.5.2016. u 13:06
31
komentara
0

dijeljenja
Fanovi filma "Frozen" traže da junakinja Elsa postane prva gay heroina Disneya
Deseci hiljada korisnika Twittera pokrenuli su kampanju kojom od američke filmske produkcijske kuće Disney traže da heroina Elsa iz planetarno popularnog animiranog filma "Frozen", u nastavku animiranog megahita, bude prva junakinja koja će, umjesto princa, imati djevojku,
Kako priše britanski "The Guardian", film "Frozen" koji je izašao 2013. godine, stekao je ogromnu popularnost dok su njegovi glavni likovi: princeza Elsa, njena sestra Anna, snjegović Olaf i mladić Kristoff ušli među najprodavanije figure u 2014. i 2015. godini.

Priča koja se proteže kroz film govori o suzbijanju "supermoći" Else kako bi se ponovo spojila sa svojom sestrom Annom. Kako piše "The Guaridan", ta tema široko je tumačena u javnosti jer je prvi put u Diseyevom filmu izbjegnut "sretni završetak" sa princom, u korist sestrinske odanosti.Kampanju je započela djevojka Alexis Isabel koja je, tokom proteklog vikenda, na Twiter profilu prva podijelila haštag "Dajte Elzi djevojku" (#GiveElsaAGirlfriend) koji je retweetovan nekoliko hiljada puta, nakon čega su o istome počeli izvještavati američki i drugi televizijski kanali.

Pomenuti haštag je podijeljen i na drugim društvenim mrežama gdje je pružena podrška ideji koja promoviše LGBT populaciju, a kojom bi Elsa postala prva "gay junakinja" Disneya. U isto vrijeme, Oscarom nagrađena pjesma u kojoj Elsa pjeva o svom oslobođenju ("Let It Go") shvaćena je kao metafora za LGBT populaciju, piše "The Guardian".

Na ove navode oglasila se scenaristica filma Jennifer Lee."Znamo šta smo napravili. Film koji smo napravili pripada svijetu i zato ne želim ništa reći u vezi toga, neka fanovi pričaju. Mislim da sve ovisi o njima", rekla je kratko Lee.Iz Disneya su početkom 2016. godine najavili nastavak "Frozena", koji bi trebao izaći do kraja 2018. godine.I sami "Frozen" radio se dvije godine, a rangiran je kao najbolji koji je ikada izašao iz Disneyeve radionice.

To je film na kojem je kompanija najviše zaradila od svoje "renesansne ere" i animiranih filmova "Mala sirena" iz 1989. do Tarzana 1999. godine.Takozvani "efekat Frozena" bio je toliko veliki da je Administracija za socijalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država u 2015. godine objavila "enormni" porast ženskih imena Elsa, koje roditelji nadijevaju novorođenim bebama.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...