Film/TV
495

Enis Bešlagić u intervjuu za gluhe osobe: Danas nije teško biti glumac, teško je biti dobar čovjek

Klix.ba
Popularni bh. glumac Enis Bešlagić u intervjuu namijenjenom gluhim osobama govorio je o svojoj karijeri, situaciji u kojoj se nalaze gluhe osobe, ali i oštroj poruci koju je uputio političarima iz BiH i regije tokom dodjele Večernjakovog pečata.

U intervjuu za Informativni centar za gluhe istakao je kako se uz podršku roditelja odlučio baviti glumom nakon ratnih dešavanja. Kazao je kako danas nije teško biti glumac, ali da je teško biti dobar čovjek.

"Srećom, u BiH ih ima, samo su i oni ostali bez prava glasa, među njima su i gluhi", rekao je Bešlagić.

U videointervjuu bh. glumac je pozdravio gluhe osobe na znakovnom jeziku te se odgovarajući na pitanja trudio da nauči dodatne znakove.

"Ja kad igram upotrebljavam dosta mimike koja bi to nekako malo upotpunila, ali to ne radim za ljude koji su prvenstveno gluhi, nego mi je to običaj. Ja inače koristim mnogo gestikulacije i to je bilo prepoznatljivo i u glumačkoj školi koju sam pohađao", rekao je Bešlagić dodavši kako među svojim poznanicima ima gluhih osoba.

U intervjuu ga je tumač Alen Popović iz Informativnog centra za gluhe pitao i zbog čega je održao oštar govor na dodjeli Večernjakovog pečata kada je upozorio političare da su oni odgovorni za budućnost BiH i zamolio ih da više ne bude rata u našoj zemlji, a Bešlagić je odgovorio:

"Mnogi su mi rekli zašto praviš sebi dodatne neprijatelje i što ti je to trebalo, ali mislim da je vrijeme da kažemo ono što mislimo i osjećamo pa bilo to na glasovnom ili na znakovnom jeziku. Mislim da je dobro da svi kažu ono što osjećaju i misle jer ja godinama slušam šta drugi kažu o meni, šta političari govore i mislim da je bilo vrijeme da ljudi vide i čuju ono šta ja mislim o njima samima".

Na kraju je pozdravio sve gluhe i poručio: "Volim vas".