Film/TV
10

Dašak devedesetih: Romantične komedije iz prošlosti

Piše: M. S.
Devedesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno doba u svijetu romantičnih komedija. Glumice poput Julije Roberts, Meg Ryan i Drew Barrymore tada su doživjele najveću slavu, kao i glumci poput Richard Gerea. Ukoliko vam je potreban privremeni bijeg iz svakodnevnice i romantična priča sa određenom dozom bezbrižnosti u kojoj se možete izgubiti, možda biste u sljedećim prijedlozima mogli pronaći način kako ispuniti mirnu večer kući.

Sleepless in Seattle (1993) Ovaj film jedan je od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih, a u njemu glume planetarno popularni Meg Ryan i Tom Hanks, par koji se kasnije ponovo sastao u romantičnoj komediji "You've Got Mail" (1998). Arhitekta Sam Baldwin (Hanks) udovac je sa osmogodišnjim sinom koji ne može preboljeti smrt supruge. Jedne večeri na nagovor sina Sam se pojavljuje u radijskom programu govoreći kako mu nedostaje supruga Maggie, a jedna od slušateljica je i Annie Reed (Ryan), zarobljena u nesretnoj vezi, koja odlučuje da mu se javi pismom. Film je bio uspješan i kod kritike i kod publike, a zaradio je više od 220 miliona američkih dolara.

Pretty Woman (1990)

Pretty Woman
Pretty Woman
Jedna od najpopularnijih romantičnih komedija svih vremena, sa dvoje glumaca koji su devedesetih bili na vrhuncu slave Julijom Roberts i Richardom Gereom, priča je prostitutki koja upoznaje usamljenog biznismena i zaljubljuje se u njega. Iako se njihov susret desio slučajno, biznismen želi provesti više vremena sa djevojkom iz "crvene zone" te joj plati da provede više vremena s njim, stimulišući njene ambicije u procesu, što joj pomaže da preobrazi svoj život. Film je jedna od maštovitijih varijacija na temu "My Fair Lady", filma u kome cijenjeni profesor od Audrey Hepburn, neuglađene cvjećarke, pravi sofisticiranu damu koja se može uklopiti u visoko društvo. "Pretty Woman" je dobio mnoštvo nagrada, a hemija između Gerea i Roberts bila je toliko dobra da su holivudski filmaši odlučili da ih ponovo spoje 1999. godine u filmu "Runaway Bride" (Odbjegla nevjesta).

While You Were Sleeping (1995)

While You Were Sleeping
While You Were Sleeping
U glavnim ulogama ove romantične komedije su Sandra Bullock i Bill Pullman, a radnja prati život Lucy Eleanor Moderatz, uposlenice na željezničkoj stanici u Chicagu. Lucy se sviđa putnik Peter Gallagher, koga viđa u prolazu. Međutim, jednog dana Lucy spašava Petera od smrti pod točkovima voza i zabunom se predstavlja njegovoj porodici kao njegova zaručnica. Dok je Peter u komi, Lucy postaje dio njegove porodice, zbližavajući se najviše s njegovim bratom Jackom (Pullman). Film je bio vrlo uspješan i jedan od filmova koji su zaslužni za svjetski uspjeh i prepoznatljivost Sandre Bullock.

The Wedding Singer (1998)

The Wedding Singer
The Wedding Singer
Ova romantična komedija spojila je Adama Sandlera i Drew Barrymore koji su kasnije surađivali na još dva filma. Sandler glumi Robbiea Harta, pjevača koji većinom radi na svadbama, a zaljubljuje se u konobaricu Juliju Sullivan (Barrymore). U vrijeme susreta oboje su zaručeni za druge osobe, a problemi nastaju kada Robbiea ostavi zaručnica, a on shvati da ima zbunjujuće osjećaje za i dalje zaručenu Juliju. Prema filmu je urađen i mjuzikl koji je debitirao na Broadwayu u aprilu 2006. godine.

Never Been Kissed (1999)

Never Been Kissed
Never Been Kissed
Još jedan film Drew Barrymore "Never Been Kissed" prati život Josie Geller, novinarke u Chicago Sun-Timesu koja nikada nije imala pravu vezu. Radeći na novinskoj priči, Josie odlučuje da se infiltrira u lokalnu srednju školu kao učenica, gdje upoznaje zgodnog profesora Sama Coulsona (Michael Vartan). Film nije doživio najbolji prijem kod kritike, ali i dalje osvaja srca gledalaca širom svijeta.