U New Yorku
0

Ademir Kenović, Tatjana Krstevski i Aleksandar Bošković u žiriju 16. BHFF-a

Klix.ba
Žiri ovogodišnjeg izdanja Bosanskohercegovačkog film festivala činit će filmski reditelj i producent Ademir Kenović, snimateljica Tatjana Krstevski i akademski filmski radnik Aleksandar Bošković.

Žiri će razmatrati ovogodišnji filmski program te odabrati dobitnike festivalskih nagrada za najbolji igrani film, najbolji kratki film, najbolji dokumentarni film i najbolju glumačku izvedbu. Filmovi na festivalu će također biti kandidati i za nagradu publike (tj. Zlatnu jabuku) za najbolje filmsko ostvarenje, a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 10. do 13. aprila u SVA teatru u New Yorku.

Članovi žirija će dodjeliti nagrade na završnoj ceremoniji koja se održava odmah poslije prezentacije retrospektivnog filma "Kuduz" i razgovora sa reditelejm Ademirom Kenović i glavnom glumicom Snežanom Bogdanović.

Ademir Kenović je bh. reditelj i producent. Diplomirao je na Univerzitetu u Sarajevu 1975. godine. Od 1972. do 1973. godine studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Denison univerzitetu u Ohiju. Trenutno predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Među njegovim filmovima su "Ovo malo duše" (1986) koji je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu i "Kuduz" (1989) koji je nominovan za nagradu evropske filmske akademije. "Savršeni krug" (1997) osvojio je François Chalais nagradu. Kenović je također i popularan producent. "Armin" (2007), "Teško je biti fin" (2007) i "Žaba" (2017) samo su neki od bs. filmova na kojima je Kenović bio producent. Kenović je bio jedan od BHFF gostiju prošle godine i učestvovao je na panelskoj diskusiji poslije prikazivanja filma "Žaba".

Tatjana Krstevski je snimateljica bazirana u New Yorku i profesorica na Tisch školi za umjetnost na NYU. Radila je kao direktorica fotografije na nekoliko hvaljenih filmova, kratkih i dugometražnih, uključujući "Teret" koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu2018. godine i osvojio 18 međunarodnih nagrada do sada. Tatjana je također snimila dokumentarni film "Dubina Dva" koji je imao premijeru na Berlinskom filmskom festival 2016. godine i dobio 17 međunarodnih nagrada, uključujući 8 glavnih. Tatjana se prvo upustila u umjetnost crtanjem i slikanjem, a kasnije se prebacila na fotografiju i film. Probala je nekoliko umjetničkih forma, uključujući pozorišnu glumu, muziku i grafički dizajn. 2014. godine je zajedno sa drugima osnovala filmski festival u Pančevu.

Aleksandar Bošković predaje bosanski/hrvatski/srpski na odjelu za slavistiku na univerzitetu Columbia, gdje takođe predaje časove o vizualnoj kulturi u slavenskoj avangardi, filmu i književnosti za vrijeme Jugoslavije i poslije. Objavio je eseje o digitalnoj mnemonici, jugonostalgiji i kulturnom pamćenju, avangardne fotoknjige, sprskoj poeziji i suvremenoj književnosti, Küntstlerroman i teoriji mogućih svijetova. On je napisao "Pesnički Humor u Delu Vaska Pope" (Institut za književnost i umetnost u Beogradu, 2008) i zajedno sa Tatjanom Aleksić uredio "Mediated Resistance: The Struggle of Independent Mediascapes During the Yugoslav Dissolution" (Brill, 2019). Trenutno radi na nekoliko projekata, među kojima je antologija jugoslavenskog modernizma (sa Stevenom Teref) i knjiga "Slavic Avant-Garde Cinepoetry", međukulturno i interdisciplinarno istraživanje fotopoezije i bioskopskih knjiga u slavenskoj avangardi.

U proteklih sedam godina BHFF je predstavio ukupno 21 članova žirija, među kojima su predstavnici bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice. Članovi BHFF žirija su svojim kritičkim i kustoškim radom doprinijeli značaju filmova prikazanim na BHFF-u. Šesnaesti godišnji BHFF će trajati od 10. do 13. aprila u SVA teatru na Manhattanu, u četvrti Chelsea.