Borio se protiv SARS-a
14

Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Poslušajte savjete lovca na viruse

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iana Lipkina nazivaju "lovcem na viruse". Borio se protiv epidemije SARS-a, a sada pomaže kineskoj vladi pri suzbijanju koronavirusa.

Anderson Cooper, voditelj emisije Anderson Cooper Full Circle, koja se emitira online putem platforme Facebook Watch, razgovarao je s ljekarom Ianom Lipkinom, poznatim i kao "lovac na viruse". Lipkina je kineska vlada pozvala da im pomogne u borbi s koronavirusom, nakon što im je 2003. godine pomogao i pri suzbijanju epidemije opakog virusa SARS.

Po povratku iz Kine, stupio je u karantinu, gdje se nalazi od 4. februara. Kako ističe, riječ je o samonametnutoj izolaciji, koja je nužna da bi se nadgledala pojava mogućih simptoma koronavirusa, prenosi CNN.

Lipkin je naglasio da je riječ o vrsti virusa koja se izuzetno lako prenosi, ali se i dalje radi na testiranju zaraženih, kako bi se odredila precizna stopa smrtnosti. S kliničke tačke gledišta, nije jednostavno utvrditi je li osoba zaražena baš koronavirusom ili gripom, te je zbog toga nužna primjena testova na molekularnoj bazi, kao i ispitivanje antitijela.

Lipkin ističe da veliki broj zaraženih ni ne pokazuje simptome bolesti, dok se drugi tek blago razbole. Oni najteži slučajevi samo su vrh ledenog brijega, smatra on.

"Uobičajena procedura izgleda tako što ispitamo kakvo je općenito zdravstveno stanje zaraženog pacijenta, imaju li hroničnu bolest pluća, rak, nekakvu alergiju ili nešto drugo što ih može učiniti podložnim zarazi", objašnjava Lipkin, dodajući da ova ispitivanja nisu siguran pokazatelj ko ima veće predispozicije da se zarazi, s obzirom na to da su mnogi pripadnici bolničkog osoblja izgledali zdravi, ali su, ipak, izgubili život zbog virusa.

Je li sve počelo od zmija ili od druge životinje?

Što se tiče životinje koja prenosi koronavirus, Lipkin ističe da za sada sve ukazuje na šišmiše, ali da bi tek trebalo otkriti koja je to životinja posrednik. On ne vjeruje da su u pitanju zmije. Kao moguće rješenje ove zagonetke, on vidi ljuskavce (pangoline), koji se u Kini koriste u različite medicinske svrhe.

"Ljuskavci se jedu zato što postoji vjerovanje da će pomoći ženama pri dojenju ili onima koji pate od autoimunih bolesti, poput reumatoidnog artritisa. Ove tvrdnje, naravno, nisu potkrijepljene dokazima", kaže on.

Iako još nije sa sigurnošću poznato, Lipkin smatra da je karika koja nedostaje između šišmiša i čovjeka upravo ljuskavac.

Kakvi su izgledi za globalnu pandemiju?

U pogledu moguće pandemije koronavirusa na globalnoj razini, Lipkin je istaknuo da je puno toga još neizvjesno, te da nije nemoguće da zaraza dostigne svjetske razmjere, ali da nema potrebe za panikom. Kao primjer je spomenuo gripu, od koje godišnje umre 400.000 ljudi. Čak i kada se u obzir uzme stopa smrtnosti, koja trenutno iznosi dva posto, koronavirus je manje ubojit nego što se čini.