|

Perfekcionisti su skloni suicidalnim idejama i samopovređivanju

Perfekcionisti su skloni suicidalnim idejama i samopovređivanju
21
Klix.ba
1.8.2017. u 21:49
45
komentara
21

dijeljenja
Perfekcionisti su skloni suicidalnim idejama i samopovređivanju Foto: Ilustracija
U rijetkim slučajevima se suicidalnost može pripisati jednom faktoru, a rezultati nove studije koju su proveli naučnici s Univerziteta Western Ontario pokazuju da je perfekcionizam povezan sa suicidom i samopovređujućim ponašanjima.
Tokom istraživanja naučnici su ispitivali porodicu i prijatelje osoba koje su počinile samoubistvo, a rezultati su pokazali da je više od 56 posto njih težilo savršenstvu.

"Samostalni i društveno utemeljeni pritisci da budu savršeni dio su ličnosti osoba koje su sklone suicidalnim idejama i samopovređujućim ponašanjima", navode autori studije.

Navode kako je istraživanje iz 2013. godine pokazalo da je 68 posto adolescenata koji su počinili samoubistvo bilo poznato po izražavanju visokih zahtjeva i očekivanja, što su zajedničke karakteristike perfekcionizma. Podsjećaju da je prema studiji provedenoj početkom devedesetih godina perfekcionizam definisan kao visok standard performansi koji je popraćen pretjerano kritičkim procjenama nečijeg ponašanja. U istoj studiji navedeno je da su primarna obilježja perfekcionista osobine poput zabrinutosti zbog pogrešaka, samokritičnost, roditeljska očekivanja, lični standardi i organizacija.

Autori nove studije također objašnjavaju kako se perfekcionisti često bore za održavanje stabilnih odnosa te da upravo perfekcionizam, zbog kojeg se osjećaju emocionalno neispunjeni i napušteni, igra ključnu ulogu u
sprečavanju sreće.

Također navode da je suicid drugi vodeći način na koji umiru američki adolescenti.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...