{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ibuprofen možda nije toliko siguran koliko mislimo da jeste

14.11.2016. u 20:41
68
42
Ibuprofen možda nije toliko siguran koliko mislimo da jeste
68
Ibuprofen možda nije toliko siguran koliko mislimo da jeste
Ilustracija
Nova medicinska studija iznenadila je istraživače koji su ostali u potpunosti iznenađeni viškom renalne toksičnosti ibuprofena. Naime, rezultati na sekundarnim mjerenjima pokazali su da su problemi s bubrezima bili 64 posto viši s Ibuprofenom nego sa Celebrexom.
Velika desetogodišnja studija pokazala je da se lijek protiv artritisa Pfizerov Celebrex pokazao sigurnim kao i naširoko korišteni lijekovi protiv bolova kao što su Ibuprofen i Naproksen.

Prema svim dostupnim podacima Celebrex ne uzrokuje srčane probleme, a kako piše Reuters studija na pacijentima koji boluju od artritisa vjerojatno će mnoge zbuniti s obzirom na dugo držane zabrinutosti o Celebrexu.

Samo u SAD-u tokom 2013. godine ispisano je oko 100 miliona recepata za lijekove protiv bolova poznate i kao nesteroidni antiupalni lijekovi ili NSAID u koju spadaju sva tri navedena lijeka (Celebrexu, naproksen i ibuprofen).

Primarni cilj medicinskog istraživanja na 24.000 pacijenata bio je pokazati da Celebrex ne uzrokuje povećani rizik od ozbiljnih srčanih problema u poređenju s druga dva lijeka.

Kako prenose mediji mjerenja srčanog udara, moždanog udara ili smrti dogodila su se između 2 i 3 posto pacijenata na sva tri lijeka. Glavni istražitelj Steven Nissen kazao je kako misli da Celebrex nije gori od starijih NSAID-a.

Na sekundarnim mjerenjima Celebrex je prošao čak i bolje s obzirom na to da je smrt zbog bilo kojeg razloga bila 25 posto viša s naproksenom nego Celebrexom dok su problemi s bubrezima bili 64 posto viši s ibuprofenom nego Celebrexom.

"Bio sam u potpunosti iznenađen viškom renalne toksičnosti s ibuprofenom", izjavio je Nissen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: