jednostavni recepti
47

Zamjenski obroci za uravnotežen način ishrane i zdrav način života

Svijest o važnosti zdravlja, imuniteta i redovnih uravnoteženih obroka raste svakodnevno, no najčešće smo svjedoci izgovorima kako u ubrzanom tempu života, ne stižemo zdravo da se hranimo.

Vrijeme je da projekat pravilne ishrane preuzmete odgovorno kao i sve druge projekte; na poslu, kod kuće, i dovedete ga u savršen red.

Kako do uravnotežene ishrane?

Važno je imati plan uravnoteženih redovnih obroka koji obuhvataju dovoljan unos svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i proteina. Zdrav način života nije samo u balansiranoj ishrani. Potrebna je i redovna fizička aktivnost, te zdrava tjelesna težina koja doprinosi na koncu cjelokupnom zdravlju i dobrobiti osobe.

Prema nutritivnoj filozofiji, uravnotežen obrok sadrži oko 40-60% ugljikohidrata, 20-30% proteina i do 30% masti.

Zamjenski obroci

Kako bismo izbjegli svakodnevne izgovore i planirali svoje redovne uravnotežene obroke prilagođene dnevnim obavezama, stručnjaci iz Herbalife Nutrition razvili su Formula 1 shake, izbalansiran i lako probavljiv zamjenski obrok. Sadrži čak 25 vitamina i minerala (1/3 preporučenog dnevnog unosa), visokokvalitetne proteine biljnog porijekla (bjelančevine soje) i kombinaciju ugljikohidrata, masti i vlakana. Važno je naglasiti da Formula 1 shake iz Herbalife Nutrition-a ne sadrži genetski modificirane sastojke (GMO), umjetne boje, niti umjetne arome. Zaslađen je stevijom, koja se sve češće upotrebljava kao savršena niskokalorična zamjena za šećer, i ne sadrži gluten i laktozu.

U BiH je dostupan u čak 9 okusa, a više informacija dostupno je OVDJE.

Zbog svoje uravnotežene kombinacije prehrambenih nutrijenata, Formula 1 shake koristi se kao zamjena za obrok, ukoliko želimo da održimo željenu tjelesnu težinu ili izgubimo višak kilograma.

Kako da planirate svoje dnevne obroke?

Već smo naglasili da su preduvjeti za zdrav način života - uravnotežena kombinacija nutritivnih sastojaka u obroku i redovna fizička aktivnost. No, pored zdravih obroka, važno je i kada ih jedete, kako biste pravilno rasporedili energiju potrebnu za cjelodnevne aktivnosti. Neka prvi zamjenski obrok bude za doručak, jer će vam obezbijediti dovoljno energije i dobrog raspoloženja, te da lagano podnesete sve što vas čeka tokom dana.

U susret hladnijim danima, u nastavku donosimo i dva jednostavna recepta za pripremu smoothija koji će vam pružiti obilje mikronutrijenta za podršku vašem imunološkom sistemu.

Čudo od smoothieja

Med i đumbir sastojci su koji podupiru imunitet i čine ovaj napitak odličnim izborom. Jogurt je tu da smoothieju da karakterističnu kremastu strukturu, te poboljša zdravlje naših crijeva. [4]

Naime, mikrobiota crijeva važna je za naše cjelokupno zdravlje. Sastojci:

• ½ banane

• ¼ šoljica grčkog jogurta bez dodatnih šećera

• 1 šoljica kravljeg ili bademovog mlijeka

• 1 veća kašika meda

• ¼ veća kašika naribanog đumbira

Priprema: stavite sve sastojke u blender, uključite i miksajte dok ne dobijete glatku, rijetku tekućinu. Servirajte u čašu i popijte.

Vitaminska bomba

Vitamin C u samom je vrhu vitamina koji doprinose normalnom funkcioniranju našeg imuniteta i borbi protiv infekcija, a njegov broj 1 izvor su agrumi (grejp, narandže, mandarine, limuni, klementine) . [1]

Kako ga naše tijelo ne proizvodi i ima vrlo ograničenu sposobnost skladištenja, vitamin C treba osiguravati svakodnevnom prehranom. Manjak vitamina C poznat je i kao skorbut, a njegovi simptomi između ostalog uključuju i umor i slabost, smanjenje anemije imuniteta, gingivitis i krvarenje desni. [2]

Vitaminska bomba smoothie sadrži između ostalih mrkvu i narandžu, namirnice koje su pune antioksidansima (tvari koje mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu). [3]

Sastojci:

• ½ oguljene narandže

• 2 mrkve srednje veličine (oprane, oguljene i nasjeckane na manje komade)

• 1 šoljica vode

• 1 jabuka (oguljena, s izvađenom jezgrom i narezana na manje kocke)

• 1 šoljica leda (nije obavezno)

• malo peršuna

Priprema: Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se miksaju toliko dugo dok ne dobijete napitak ravnomjerne konzistencije, servirajte u čaše i popijte odmah.

Unaprijedite svoj život već danas!