Na domaći način
20

Punjena prasa: Toplo, aromatično i zasitno jelo koje vraća mirise domaće kuhinje

Klix.ba
Punjena prasa je jedno od onih jela koja spajaju poznato i drugačije – Blaga, mekana prasa savrešeno nosi sočan nadjev.

Mljeveno meso i riža zajedno stvaraju pun, domaći okus koji prija u svakodnevnim ali i svečanim prilikama. Riža unosi laganu teksturu i dodatnu hranjivost, dok pečenji u rerni upotpunjuje jelo savršenom mekoćom. Ovo je topli zalogaj koji vraća porodične uspomene i mami osmijeh za stolom.

Punjena prasa

Sastojci:

300 g mljevenog mesa

1 komad prase

80 g riže Master

1 vezica peršunovog lista

2 jaja

2 kašikice mješavine začina

1 kašikica Tuzlanske soli

½ kašikice bibera

2 kašikice maslinovog

3 kašike paradajz pirea

½ litra temeljca ili vode

Priprema:

U dubljoj zdjeli pomiješati mljeveno meso, opranu rižu, jaja, sol, biber, mješavinu začina i sjeckani list peršuna. Prasu isjeći na komade dužine 5 cm, pa rastaviti slojeve. Sa pripremljenom masom puniti prasu. Redati u tepsiju za pečenje. Pomiješati paradajz pire sa temeljcom ili vodom pa zaliti poredanu prasu u tepsiji. Peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 1 sat. Servirati sa svježom pavlakom.