Punjena prasa: Toplo, aromatično i zasitno jelo koje vraća mirise domaće kuhinje

Mljeveno meso i riža zajedno stvaraju pun, domaći okus koji prija u svakodnevnim ali i svečanim prilikama. Riža unosi laganu teksturu i dodatnu hranjivost, dok pečenji u rerni upotpunjuje jelo savršenom mekoćom. Ovo je topli zalogaj koji vraća porodične uspomene i mami osmijeh za stolom.
Punjena prasa
Sastojci:
300 g mljevenog mesa
1 komad prase
80 g riže Master
1 vezica peršunovog lista
2 jaja
2 kašikice mješavine začina
1 kašikica Tuzlanske soli
½ kašikice bibera
2 kašikice maslinovog
3 kašike paradajz pirea
½ litra temeljca ili vode
Priprema:
U dubljoj zdjeli pomiješati mljeveno meso, opranu rižu, jaja, sol, biber, mješavinu začina i sjeckani list peršuna. Prasu isjeći na komade dužine 5 cm, pa rastaviti slojeve. Sa pripremljenom masom puniti prasu. Redati u tepsiju za pečenje. Pomiješati paradajz pire sa temeljcom ili vodom pa zaliti poredanu prasu u tepsiji. Peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 1 sat. Servirati sa svježom pavlakom.