"Work and Travel"
230

Priča o putovanjima Nemanje Tadića: Obilazak SAD-a promijenio mi je život

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Iskustva koja vežu ugodno s korisnim obično se opisuju kao ona najbolja u životu. "Radi i putuj" (Work and Travel) jedan je od najboljih programa na koji se možete uputiti želite li ovakvo nešto, a više detalja o programu ispričao nam je Nemanja Tadić, koji je u programu učestvovao čak četiri puta.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća pokrenut je studentski program koji je za cilj imao pokrenuti razmjenu posjetioca i omogućiti studentima da uspostave direktan kontakt sa građanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), osjete američku kulturu i putuju zemljom, te se u isto vrijeme bave sezonskim poslovima. Traje za vrijeme ljetnog raspusta, studente kroz nezaboravne doživljaje bogati i puni novim iskustvima i znanjima.

Šta sve donosi kombinacija posla i putovanja?

"Na ovom programu sam bio četiri puta. Od prve godine fakulteta sam aktivan student, učesnik raznih manifestacija, događaja, seminara i konferencija, pa sam upravo tako i saznao za cijelu ovu priču. U početku nisam znao šta mogu očekivati, ali me je kasnije oduševila jednostavnost programa i odlaska u SAD, kao i Experience agencija koja me zapravo vodila kroz cijeli proces", započinje razgovor Nemanja.

Cijelo iskustvo ga je, nastavlja pričati, promijenilo za 180 stepeni. Već se sa prvog putovanja vratio kao samostalna i ambiciozna osoba puna iskustva stečenog kroz putovanja i nove doživljaje.

"Mislim da sam do sada proputovao i vidio mnogo gradova, s obzirom da sam aktivno počeo putovati tek od 20. godine. Bio sam u New Yorku, Bostonu, Philadelphiji, Chicagu, Denveru, Miamiju, Washingtonu, Portlandu, na Bahamima, ali i na zapadnoj obali Kalifornije (Las Vegas, San Diego, San Francisco, Los Angeles). Posjetio sam i manje gradove i mjesta na kojima rade studenti", nabraja.

Osim SAD-a, posjetio je veliki dio Evrope, kao i Aziju. Kad se sve zbroji i stavi na papir, obišao je 35 zemalja, krenuvši od Skandinavije, pa sve do Rusije, Turske i Španije.

"Svako putovanje je priča za sebe. Posebne su mi bile šetnje Manhattanom, Brooklynskim mostom, pa i pogled sa Empire Statea, Rockfeller centra... Ne bih izostavio ni gledanje NBA utakmice u TD Gardenu, posjetu muzeju Michaela Jordana, planinarenje u Coloradu, igranje s delfinima na Bahamima...", nastavlja pričati.

Kockao je u Vegasu, uživao na plažama uz koktele u kokosu, šetao po plažama u Miamiju, kaže i dodaje kako je bilo nevjerovatno "oživjeti" scene koje je kao dječak gledao samo na televiziji.

"Pozicija brend menadžera je prva pozicija koju sam dobio, a od tada sam prošao mnogo toga i napredovao do pozicije menadžera. Ovo je veoma zdrava priča, drago mi je što sam njen dio. Toliko mi se svidjelo sve ovo da sam odlučio napustiti rodnu Banja Luku i preseliti u Sarajevo, a sada kad pogledam unazad, ništa ne bih promijenio. Život je zapravo jedan veliki 'Experience'", govori nasmijano.

Akcenat stavlja na činjenicu da je važno da svi studenti prođu kroz ovakvo iskustvo. Osim što je jedinstveno, to je ujedno i nešto na čemu mogu učestvovati samo dok su dio fakulteta: "Iskustvo i radne navike koje stičete na ovakvom putovanju su jednostavno neprocjenjivi. Mijenja vaš tok i način razmišljanja, stvara vam glad za uspjehom i napredovanjem... Ovo je definitivno nešto što bih, pored Erasmus programa, volio uvesti u visokoškolsko obrazovanje kao obavezno iskustvo".

"Put od hiljadu kilometara počinje jednim korakom"

Work and Travel počinje tokom maja i juna, a precizan datum polaska bira se u skladu s radnom ponudom i mogućnostima. Najčešće se kreće 23. maja, a vraća 30. septembra.

"Poslije ovog datuma moraš prestati sa radom, ali ti i dalje preostaje 30 dana koje možeš iskoristiti za putovanje po Americi. Nakon isteka radnog djela programa, učesnici imaju pravo da još 30 dana borave u SAD-u, ali isključivo turistički, što je prava prilika za putovanje, druženje i upoznavanje ljudi i mjesta širom države. Rad u ovom periodu je strogo zabranjen", objašnjava.

Priključiti se mogu svi studenti tri ciklusa visoškolskog obrazovanja koji su upisani u tekuću godinu, uz obavezno poznavanje engleskog jezika i uslov da imaju od 18 do 30 godina.

"Poslovi koje studenti rade su uglavnom povezani sa turističkim djelatnostima. Naprimjer, rad u hotelu, restoranu, na bazenu, na plaži... Važno je da svi oni koji su zainteresovani znaju da ne trebaju vjerovati u predrasude i da ovdje nije u pitanju prekovremeni rad ili nešto slično, već jednostavno - sezonski posao i zabava!", zaključuje razgovor.