Poprište katastrofe
54

Predsjednik Ukrajine: Chernobyl i zvanično pretvaramo u turističku destinaciju

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Područje oko Chernobyla, mjesta najteže nuklearne katastrofe na svijetu, bit će pretvoreno u turističku destinaciju, kaže predsjednik Ukrajine.

Predsjednik Volodymyr Zelensky potpisao je u srijedu uredbu kojom se utvrđuju planovi za izgradnju novih staza za šetnju te poboljšanje signala za mobilne telefone.

"Chernobyl je do sada bio tamna strana Ukrajine. Došlo je vrijeme da se to promijeni", rekao je Zelensky.

Reaktor u nuklearnoj elektrani Chernobyl eksplodirao je u aprilu 1986. godine. Eksplozija je dovela do širenja radioaktivne prašine širom Evrope i, prema podacima UN-a, gotovo 50.000 kvadratnih kilometara zemljišta bilo je kontaminirano. Najmanje 31 osoba je poginula, a efekti eksplozije se i danas osjećaju.

"Stvorit ćemo zeleni koridor za turiste. Chernobyl je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda ponovno rodila nakon velike katastrofe. Moramo ovo mjesto pokazati svijetu, naučnicima, ekolozima, historičarima i, naravno, turistima", kazao je ukrajinski lider.

Uprkos tome što je nivo radijacije veći od normalnog, hiljade turista već svake godine putuje u Chernobyl. Nova uredba je također odredila planove za plovne puteve i kontrolne punktove u tom području. Isto tako, otkriveno je da će ograničenja za snimanje lokacije biti ukinuta.

Najavljeno je i to kako će se tamošnje vlasti boriti i protiv raznih malverzacija uvođenjem sistema elektronske naplate karata za posjetioce.

"Zona isključenosti je također i simbol korupcije. Ovo uključuje i mito koje policijski službenici uzimaju od turista koji žele ući unutra. Uskoro ćemo zaustaviti sve ovo", ističe Zelensky.