Izbor "Best of the Best"
14

Na listi TripAdvisora najboljih destinacija za 2022. godinu nalaze se i dva grada iz susjedstva

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Platforma TripAdvisor predstavila je listu najboljih destinacija za 2022. godinu prema izboru čitatelja, a na listi "Best of the Best" našla su se dva grada iz susjedne Hrvatske - Dubrovnik i Split.

Tripadvisor je platforma namijenjena ocjenjivanju turističke ponude najpopularnijih svjetskih destinacija, a na osnovu recenzija čitatelja formirali su listu "Best of the Best" lokacija 2022. godine.

Na prvom mjestu našla se španska Mallorca koju su opisali riječima: "Privlačeći posjetitelje iz svih dijelova svijeta, Mallorca je sanjiva ostrvska destinacija u Sredozemnom moru, tik uz jugoistočnu obalu Španije. Ima ponešto za svaki ukus – plaže i uvale, spektakularni planinski lanac, romantična ribarska sela i rustikalni krajolik prošaran nasadima badema i maslina".

Na listi su se našla i dva grada iz susjedstva, a oba su iz Hrvatske. Na petom mjestu je Dubrovnik, dok je Split zauzeo 13. poziciju.

"Dubrovnik se oporavio od ratne štete koju je pretrpio tokom 1990-ih, a posjetioci su se vratili u ovaj miran grad. Smješten između Jadrana i Dinarskih Alpa, nudi pristupačan gradski odmor za mnoge europske putnike. Posebno je šarmantan Stari grad namijenjen samo za pješake", navodi se.

Split su označili kao najveći grad na jadranskoj obali, primorsku poslasticu koja je bila pod rimskom, mletačkom, austrijskom, francuskom, talijanskom i jugoslavenskom kontrolom.

"Postoji obilje restorana i vinskih podruma. Mjesta kao što su Dioklecijanova palača i mauzolej, kip Grgura Ninskog te katedrala i zvonik sv. Dujma opravdavaju svoj položaj UNESCO-ve svjetske baštine. Gradske uvale nude nekoliko lijepih plaža, uključujući središnje Bačvice. Trajekti povezuju Split s dalmatinskim ljetovalištima", navodi se dalje u tekstu.

Među prvih deset na listi našli su se: Mallorca, Kairo, Rodos, Tulum, Dubrovnik, Ibiza, Natal, Arusha, Goreme i Santorini. Cjelokupnu listu možete pogledati na linku.