Majka osnivača Tesle
6

Maye Musk jedan od najtraženijih modela uprkos tome što ima 69 godina

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Na nedavnim modnim revijama održanim u New Yorku, Parizu, Milanu i Londonu povodom predstavljanja kolekcije "Proljeće 2018" zabilježen je rekordan broj modela 50-ih i 60-ih godina, čak 27.

Mnogi se pitaju da li ovo konačno znači da modna industrija krši sterotipe ljepote i postaje otvorena za raznovrsnost u dobnim granicama.

"U posljednjih 50 godina nisam radila kao u 2017. godini", kazala je 69-godišnja manekenka Maye Musk, majka milijarderskog poduzetnika i osnivača kompanije Tesla Elona Muska.

Kanađanka Musk manekenstvom se počela baviti u Južnoj Africi u 15. godini. Trenutno ima ugovor s agencijom IMG Models koja zastupa Gisele Bundchen i Gigi Hadid.

Pojavila se na naslovnicama magazina New York, Elle Canada i Vogue Korea. Također, najstarija je ambasadorica brenda. Riječ je o američkoj kozmetičkoj kompaniji CoverGirl.

Baka desetero unučadi vjeruje da je to što je dopustila da joj kosa prirodno osijedi pomoglo u njenoj karijeri. Ali biti model i u njenim godinama donosi određene izazove.

"Moram planirati svoje obroke i užine svaki dan inače se udebljam. Kada se to dogodi radim dvije sedmice striktno na mršavljenju. Nosim veličinu 42 tako da nisam premršava", kazala je Musk koja na Instagramu ima 90.000 pratilaca.

"Mislim da mnogi dizajneri vjeruju da je trenutno fokus na modele sa srebrenom kosom samo tend koji će biti prevaziđen iduće godine kako bi se mogli vratiti visokim, mršavim i mladim modelima. Ali one su posebne i imate različite karaktere (pobunjenike, punkere, rokere, repere, gejeve). Predivno je raditi okružen takvom snagom i pozitivnom energijom", rekla je Rebecca Valentine, osnivačica agencije Grey Model koja se fokusira na modele starije od 35 godina.

Najstarija manekenke ove agencije je 82-godišnja Frances Dunscombe.