Ekonomična rješenja
21

Jednostavne metode: Uz dva trika vaši požutjeli predmeti u kući izgledat će kao novi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Utičnice i druge bijele predmete koji su vremenom požutjeli, ne morate bacati. Dovoljno je da imate nekoliko sastojaka za čišćenje i ovi predmeti će izgledati kao novi.
Postoji nekoliko metoda uz pomoć kojih možete očistiti požutjelu plastiku. Vrlo često će vam preporučiti da kupite gotova namjenska sredstva kako bi riješili ovaj problem. No, nije nužno kupovati skupa sredstva, kada i drugi sastojci mogu takoreći odraditi isti posao.

Jedan od načina kako očistiti požutjelu plastiku hidrogen peroksidom, koji se ujedno smatra i najlakšim načinom da vratite prvobitni izgled bijele plastike.

Za ovu metodu bit će vam potreban hidrogen peroksid i posuda. Ulijte hidrogen peroksid u posudu. Ostavite požutjelu plastiku u posudi da se natopi. Ostavite je na sunčevoj svjetlosti dok se mrlja ne ukloni. Kada plastika ponovo postane bijela, isperite plastiku i posušite.

Ukoliko vam ipak treba sigurnija metoda za čišćenje požutjelih igračaka i drugih predmeta, izbjegavajte peroksid i slična sredstva. U ovom slučaju radije koristite sodu bikarbonu i deterdžent za pranje suđa.

Osim sode bikarbone i deterdženta za suđe, bit će vam potrebna spužva, posuda, limun, krpa ili peškir i četkica s mekanim vlaknima ili ona za zube. U posudi napravite pastu od sode bikarbone i deterdženta za suđe. Spužvicu malo natopite vodom i potom na nju nanesite pastu. Trljajte igračku kružnim pokretima, a onda isperite vodom i osušite peškirom ili krpom.