Koja su njegova svojstva
37

Šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan pijete jogurt

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jogurt, omiljen među djecom i odraslima, ima titulu "supernapitka" zbog svojih korisnih sastojaka. Saznajte koje promjene ćete uočiti ako ga budete konzumirali svaki dan.

Svakodnevno pijenje jogurta podstiče redovnu probavu te ubija štetne bakterije u crijevima. On jača imunološki sistem i štiti tijelo od raznih infekcija. Jogurt se efikasno bori protiv gastrointestinalnih infekcija, prehlade i gripe.

Neka istraživanja su pokazala da određeni sastojci jogurta, uključujući kalcijum i vitamin D, mogu smanjiti rizik od raka dojke. Redovna konzumacija domaćeg nezaslađenog jogurta pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i vrlo je dobra za osobe s dijabetesom tipa 2.

Jogurt je bogat izvor kalcija, što ga čini idealnim za poboljšanje zdravlja kostiju. Redovna konzumacija jogurta čuva koštanu masu i čvrstoću, čime se smanjuje rizik od prijeloma i osteoporoze. Svakodnevno pijenje jogurta smanjuje krvni pritisak koji je glavni faktor rizika za bolesti srca.

Visok sadržaj proteina u jogurtu čini da se osjećamo siti i smanjuje apetit, što potiče gubitak težine. Probiotici pomažu u ublažvanju anksioznosti i stresa.