Svjež zrak
0

Kako prevladati zimu i uspješno trčati po hladnom vremenu?

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Trčanje po snijegu ili hladnoći donosi brojne prednosti, ali i rizike kojih moramo biti svjesni, a za ljubitelje trčanja, trčanje zimi na otvorenom može biti zaista uzbudljivo.

Endorfin koji se luči, potaknut vježbanjem, sa svježim zrakom i vitaminom D, učinit će da se osjećate kao da je svijet vaš, piše Get Healthyju.

Osim toga, trčanje po hladnoći donosi i mnogobrojne prednosti - veću izdržljivost, mentalnu snagu i sagorijevanje više kalorija jer vaše tijelo mora koristiti dodatnu energiju kako bi stvorilo toplinu. Iako rad u hladnoi uvjetima može biti prekrasan, postoje i neke stvari na koje morate paziti.

Uz dobru opremu i ovih devet savjeta za trčanje po hladnom vremenu, trening možete obavljati s velikim zadovoljstvom.

Masirajte mišiće kako biste spriječili povrede i istegnuća

Dobro zagrijevanje još više dobija na značaju kada trenirate po hladnom vremenu. Zagrijavanjem povećavate protok krvi i opuštate mišiće, a masaža pomaže u otklanjanju mišićne napetosti i bolova.

Ako ustanovite da je vašem tijelu potrebno malo više vremena da se adaptira na niže temperature, pokušajte s korištenjem ručnog alata za masažu. Također, i masaža nakon trčanja odlična je za ublažavanje napetosti, smanjenje bola, smanjenje otjecanja i poboljšanje cirkulacije krvi.

Neka ruke i noge budu pokrivene

Iako zvuči očito, jako je važno naglasiti: naši su ekstremiteti mjesta gdje prirodno gubimo najviše topline, tako da je najvažnije da ostanu pokriveni. Potrudite se da vam nožni prsti ostanu zagrijani i koristite čarape koje ne upijaju vlagu. Možete koristiti i grijače za ruke i uglaviti ih u rukavice kako bi šake bile dodatno zagrijane.

Obucite se kao da je 15 do 20 stupnjeva toplije nego što jest

Kada je jako hladno, ovo ne pravi toliko veliku razliku, ali kada je toplije, imajte na umu da ne bi bilo mudro započeti trčanje i na pola puta shvatite kako se mučite. Potrebno je da se obučete tako da neutralizirate dodatnu toplinu koju će vaše tijelo proizvoditi dok trčite.

Zagrijavajte se u zatvorenom prostoru

Ovo je jedan od najvećih savjeta, zagrijte se prije nego što iziđete!

Koristite neke osnovne vježbe kako biste prije izlaska vani povećali unutrašnju toplinu tijela i "podmazali" mišiće i zglobove. Nakon dobrog zagrijavanja, hladan zimski zrak neće predstavljati toliki šok za organizam.

Slojevito oblačenje

Ako vam treba novi izgovor za kupovinu odjeće za vježbanje, zimsko trčanje će vam ga pružiti.

Slojevito oblačenje podrazumijeva tri važna sloja: unutrašnji sloj koji treba propuštati vlagu i biti usko pripijen uz vaše tijelo; srednji sloj koji treba biti izolacijski; i vanjski sloj koji treba biti napravljen od materijala koji štiti od različitih vremenskih faktora, poput vjetra ili vlage.

Bolje trenje

Jedna od najvećih prepreka kvalitetnom trčanju tijekom zime je strah od proklizavanja po snijegu ili ledu. Ako ste spriječeni pravilno gaziti, možete riskirati povredu, a takav trening će se odraziti i na vašu formu.

Postoje mnogobrojni dodaci za tene čiji je zadatak osigurati veće trenje između tena i podloge. Ipak, morate odabrati i tene koje su u stanju podnijeti ove dodatke, u suprotnom bi se znatno brže oštetile.

Stavite vazelin na izloženu kožu

Za uspješan trening po hladnom vremenu najvažnije je izbjeći povrede i ostati zagrijan. Jedan od korisnih savjeta podrazumijeva upotrebu vazelina.

Pri ekstremno hladnim temperaturama, utrljajte vazelin na nos, uši i jagodice. Ova su područja prilično osjetljiva na hladnoću, a vazelin formira prirodnu barijeru između vaše kože i hladnog zraka..

Trčite s vjetrom u leđa

Snažan hladan vjetar može polu hladan dan pretvoriti u jako hladan. Trudite se da ne trčite uz vjetar, a ako morate, učinite to u prvoj polovini trčanja.

Tako, drugi dio treninga, kada ste umorniji i potrošeniji - neće biti dodatno otežan jakim vjetrom.

Nosite reflektirajuću garderobu

Manje dnevne svjetlosti tokom zime znači i manju vidljivost, posebno ujutro ili kasno popodne odnosno navečer. Da stvar bude još gora, velik dio odjeće za trčanje proizvodi se u crnoj boji, što znači da morate sebe učiniti vidljivijim.

To što vidite automobil kako vam prilazi ne znači da vozač vidi vas. Nosite svjetlije boje koje će se lakše opaziti ili nabavite opremu koja reflektira svjetlost kako biste povećali svoju sigurnost.